Nobelpris i teknik?

Ja man skulle kunna tro att det fanns ett Nobelpris i teknik, men det gör det inte. Endast Nobelpris i fysiologi/medicin, kemi och fysik delas ut. Som tur är finns ett annat teknikpris, som faktiskt är äldre än Nobelpriset. Den 16 oktober avslöjas vem som får motta årets stora pris i teknik, nämligen Polhemspriset.

Sveriges äldsta teknikpris, Polhemspriset, är namngivet efter en av Sveriges största uppfinnare genom tiderna, Christopher Polhem. Det delades ut första gången 1878. Nobelpriset delades ut för första gången 1901. En gång har prisernas vägar korsats: Hannes Alfvén har faktiskt fått båda priserna.

Polhemspriset förvaltas av Sveriges Ingenjörer och består av en graverad medalj och 250 000 kronor. I år kommer det att delas ut på Polhemsfesten den 19 oktober av Hans Majestät Konungen under sedvanlig pompa och ståt, men redan den 16 oktober tillkännages alltså vem som tilldelas Polhemspriset 2017.

Bland tidigare pristagare märks:

  • Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet (1925)
  • Ove Fernö för rökavvänjningsmedlet Nicorette (1987)
  • Håkan Lans för GPS (1995)
  • Laila Ohlgren mottog priset för ”gröna knappen” på mobiltelefoner (2009)
  • Petra Wadström för vattenrenaren Solvatten (2013)
  • John Elvesjö och Mårten Skogö blev pristagare 2015 för Tobii Eyetracker som låter ögonen styra datorn
  • I fjol tilldelades Lennart Lindblad Polhemspriset för säkerhets­anordningar i fordon som förbättrat säkerheten för miljontals fordonsförare världen över.

Något som skiljer ut Polhemspriset från många andra vetenskapliga eller tekniska priser är att kraven är högt ställda. Den eller de ingenjörer, innovatörer, uppfinnare, som kan komma i fråga för priset ska ha gjort en enastående prestation i form av en teknisk innovation på hög nivå eller en genialisk lösning på ett tekniskt problem. Men inte nog med det. Idén eller innovationen måste också ha realiserats, visat sig konkurrenskraftig och slagit igenom.

Den eller de som får priset har således gjort stor nytta för samhället och dess människor.

Ulrika Lindstrand

"Förbundsordförande. Hjärtefrågor: medlemmen i centrum, utbildningskvalitet och företagsklimat."

Relaterade inlägg
Lämna ett svar