Jakten på den bästa lönen

Jag har funderat ett bra tag på vad mitt allra första blogginlägg ska handla om. För jag vill förstås börja med något som engagerar och intresserar dig som läsare. Sen slog det mig idag. Det ska så klart handla om lön.

För efter tretton år som ombudsman, varav i runda slängar fem år på Sveriges Ingenjörer, vet jag nämligen att lön är ett ämne som intresserar och engagerar nästan alla människor. Lön är en av de saker vi får allra flest frågor om i vår rådgivning.  Har jag rätt lön, vad kan jag begära i lön på det nya jobbet, vad ska jag säga i mitt lönesamtal, vad kan jag förvänta mig, vilka krav kan jag ställa på min arbetsgivare, vilken löneutveckling är normal o s v.

Lön är också det ämne som alltid toppar listorna av vad medlemmar vill att vi på förbundet ska ägna oss mer åt. Som ombudsman känns det alltid lite speciellt att höra. För är det något ämne vi ägnar oss åt dagligen så är det just lön. Pratar, utbildar, funderar och skriver om. Lön och löneutveckling på individnivå och lön på kollektiv nivå i form av löneprocesser, lönestrukturer och löneskillnader.

Jag tror att det medlemmarna ibland menar är att de vill att vi ska se till att de får bättre lön. Och tro mig när jag säger att vi jobbar även med det. Vi gör det genom att teckna kollektivavtal där kompetens, utbildning och ansvar lyfts fram. Grenar som våra medlemmar essar i. Genom att debattera om och lyfta fram vikten av innovationer, forskning och utveckling. Grenar som våra medlemmar essar i. Genom att tillsammans med våra lokala fackliga företrädare dagligen stödja enskilda medlemmar inför deras lönesamtal och anställningsintervjuer. Grenar som våra medlemmar ibland, men inte alltid, essar i. Så vi tar fram marknadens bästa lönestatistik, lyssnar, ger råd och peppar.  Allt för att ge dig de bästa förutsättningarna att få en så bra lön som möjligt.

Du är trumfkortet

Sen, när allt det är på plats, är det DU som är ditt eget trumfkort i jakten på den bästa lönen.

Bäst brukar det gå när du är på en arbetsplats där din kompetens tas tillvara, där det som just du är bra på ger plus i kanten. Där du fortsätter att utvecklas och där din arbetsgivare vet att andra utmaningar skulle kunna lura i vassen. Att du nog skulle kunna sluta om du kände att lönen inte utvecklades i den takt den skulle göra om du bytte jobb.

För det vet vi, och säkert du med, att det ofta är vid jobbyten som man ofta kan göra de stora lönelyften. Har du en liten alternativ arbetsmarknad, till exempel på grund av geografi, privata skäl eller en mycket nischad kompetens, är det troligt att det kommer ligga dig i fatet lönemässigt. Och tvärtom – har du möjlighet, lust och ork att byta jobb ibland brukar det gynna din löneutveckling. Det kan kännas taskigt, jag vet det. Men det är inte desto mindre sant.

Om detta och lite till har förbundet gjort en kort film på tre minuter och jag fick äran att vara med så den passar ju bra att avsluta med, tills vi ses igen.

Vill du läsa mer om lön eller se hur du ligger till lönemässigt? Gå in på Sveriges Ingenjörers hemsida.

Skriven av Emma Sallnäs, f.d ombudsman förhandlingsenhet industri

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Lämna ett svar