Digital konkurrens om ingenjörsjobben

Foto: Fredrik Alm. Bildtext: Få ingenjörer kan räkna med att deras arbetsgivare tycker att de behöver en åttarumsvilla som tjänstebostad. Det var fallet i LKAB:s barndom när Ingenjörsvillan på bilden byggdes.

Vad sägs om att köpa en egen maskiningenjör på nätet? Välj hårfärg och programmeringsspråk i steg två (och glöm inte att kryssa i att ni godkänner villkoren). Nej, riktigt så är det inte men du kan köpa en maskiningenjörs arbete, eller en datautvecklares. Från Kina, Libanon eller Tyskland. På nätet. De är bara ett klick bort och deras kunder är 90 procent nöjda. Priset varierar från 15 till 340 dollar i timmen – och helt utan arbetsgivaravgifter, fruktkorgar och friskvårdsbidrag. Vilken företagsledare klämd mellan utdelningssugna pensionsfonder och slimmade organisationer känner inte suget?

Frågan om vad digitalisering – och den turboeffekt som den ger globaliseringen – gör med arbetsmarknaden står högt på dagordningen hos alla fackföreningar, i synnerhet i internationella sammanhang. Företagen är internationella och med digitaliseringen blir det alltmer komplicerat att upprätthålla regelverk som bara gäller i ett land. Härom kvällen visade SVT ett inslag om att Airbnb, som ju för övrigt har fler rum till uthyrning är Sheraton, inte betalar någon bolagsskatt eller moms i Sverige trots att miljoner från uthyrning här trillar in i bolagets kassa. Globala företag behöver globala regelverk. Samma sak gäller arbetsmarknaden. Och samma sak gäller ingenjörer. För kanske första gången i historien kommer även ingenjörer och andra högutbildade att utsättas för samma lågpriskonkurrens som fabriksarbetare. Skillnaden är att företagen inte behöver outsourca arbetet fysiskt. Det sker digitalt.

När jag talar om det internationella fackliga arbetet brukar jag börja med en kombination av två bilder. Halva visar det raserade Rana Plaza, där 1100 personer dog 2013 när byggnaden, som rymde flera textilfabriker, föll ihop. Den andra halvan av bilden är tagen i Astra Zenecas toppmoderna fabrik i Södertälje. Världar kan tyckas skilja dem åt men i båda fallen handlar bilderna om arbetsvillkor och om hur vi skapar ett uthålligt och säkert arbetsliv. Vi som har bra arbetsvillkor måste vara aktiva på det internationella planet och se till att sprida kunskap om att kombinationen bra villkor och lönsamhet fungerar. Vi måste arbeta för att arbetslivet ska vara just uthålligt och sunt. Ju bättre vi lyckas desto längre åt ”södertäljehållet” kommer reglerna att hamna den dag de globala arbetsmarknadsreglerna slutgiltigt sätts. Och vi ska komma ihåg att de flesta människor i världen bara kan drömma om att ha de villkor som finns här. Om inte vi är beredda att arbeta för att säkra arbetsvillkoren på en globaliserad arbetsmarknad – vem gör det då?

Jenny Grensman, Internationell sekreterare/utredare

Jenny Grensman

"Internationell sekreterare hos Sveriges Ingenjörer"

Relaterade inlägg
Lämna ett svar