Studieresa i USA, del 2

Likt ett avsnitt i House of Cards swishade vi förbi övriga trafikanter på vägarna i Washington med hjälp av de eskorterande polisbilarna. Första destination blev Kapitolium där vi fick en guidad tur, vilket följdes av en lunch i representanthuset tillsammans med kongressmannen och republikanen Randy Hultgren. Om man kikar in honom på Wikipedia kan man se att han röstat emot en reform som ska skydda kvinnor från våld i hemmet och har uttalat sig tveksam till människans påverkan på klimatet.

Randy talade hur som helst väldigt gott om Sverige och månar starkt om sitt svenska ursprung. Denna lunch skedde mitt i röstandet av budgeten, vilken visade sig skulle gå igenom, och Randy var tvungen att springa vidare efter en kort stund.

Under lunchen fick vi också presentationer av olika tankesmedjor som berättade om läget för amerikansk industri och vad den har att vinna på digitalisering. Den stora rädsla som finns är tron att robotar ska ta alla jobb, men den slutsats som drogs var att ökad digitalisering och automatisering leder till fler jobb, och dessutom högre löner för alla yrkesnivåer.

Efter lunchen drog bussen iväg mot NASA där vi hälsades välkomna av barnen på NASAs egna dagis. De stod med blommor och svenska flaggor i händerna när vi anlände. Det går väl inte annat än att säga att vi fick ett välkomnande värt en kung. Ingenjörerna på NASA strålade av passion kring det de gör. Trots att projekten som drivs på NASA är på tio, tjugotals års sikt, kunde man ändå förstå hur det går att hålla tålamodet och glädjen uppe. Där får man jobba med otroligt fascinerande saker tillsammans med människor som så tydligt genuint älskar det de gör.

Kvällen bestod av besök på House of Sweden och middag hos ambassadören där diskussionerna fortsatt genomsyrades av jobb och ökad digitalisering.

Dag två i Washington började med besök på National Institute of Health (NIH), världens största statliga forskningsinstitut. På NIH fick vi höra om antimikrobiell forskning och ”the brain initiative” som går ut på att kartlägga hjärnan. Detta följdes av ett besök på ett Janelia Research Campus, också ett forskningsinstitut med stort fokus på hjärnan – men ändå väldigt, väldigt annorlunda. Campuset låg avlägset i en mycket grön miljö, och upp på en slätt låg det gigantiska institutet som kostat en halv miljard dollar att bygga. Med tanke på dess storlek var det relativt få människor i korridorerna. Det var nästan så att vi trodde att de skulle öppnas en dörr i väggen där en viss man i rullstol och en vit katt i knäet skulle rulla ut. På Janelia använder man sig bland annat av flugor för att titta på hjärnan. Om ni någonsin har sett en film på YouTube med flugor som bär ryggsäck, så är det just härifrån de kommer. Vi fick se dem live.

Efter Janelia besökte vi 1776, en start-up-hub som vill sprida start-up-scenen till fler ställen än där de i största hand befinner sig idag; Kalifornien, New York och Massachusetts.

Dagen avslutades med RTMs(*) officiella middag, två minuter från Vita huset.

Boston nästa!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sara, Fredrik och Konungen laddade inför ekonomiskt debatt på House of Sweden där temat var Inclusive Growth.

Missade du reportage del 1 finns den att läsa här på Ingenjörsbloggen

Gästbloggare: Sara Olsson och Fredrik Nyhlén

*Royal Technology Mission (RTM) är en studieresa för utvalda personer inom svenskt näringsliv och akademi, som reser till USA för att i ett fullspäckat schema besöka en mängd företag och forskningsavdelningar under en veckas tid.

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Lämna ett svar