Rapport från studieresa i USA i kungligt sällskap

Vi, två nyexaminerade ingenjörer, har fått förmånen att tillsammans med en delegation resa med kungen och Sveriges Ingenjörer till USA, för att besöka olika företag och forskningsavdelningar under en veckas tid, inom ramen för Royal Technology Mission (*). Därifrån bloggar vi nu om resan.

Delegationen, bestående av ca 30 delegater, leds i sedvanlig ordning av Ingenjörsvetenskapsakademiens preses Leif Johansson och Hans Majestät konungen Carl XVI Gustaf. Gemensamt för samtliga delegater är att de är framgångsrika företagare inom svenskt näringsliv eller forskare inom akademin. Syftet med resan är att utbyta kunskap och skapa kontaktnät, både med värdföretagen men även inom delegationen.

Nytt för i år är att Sveriges Ingenjörer har valt att bistå med två nyutexaminerade ingenjörer, alltså oss, Sara Olsson och Fredrik Nyhlén. Sara har sedan nästan ett år tillbaka en civilingenjörsexamen inom Materialdesign från KTH och arbetar sedan dess på Boliden kombinerat med studier inom management på Stockholms Universitet. Fredrik avlade för en månad sedan examen från civilingenjörsprogrammet på Chalmers inom Kemiteknik med Fysik och arbetar sedan dess som produktutvecklare på BIM Kemi.

Studieresan började igår, på temat IT och finans på IBM och Google Jigsaw, följt av en lunch högt ovan molnen, på JP Morgan och slutligen på Nasdaq. Under dagen kastades vi in i en värld av bland annat Watson, artificiell intelligens, block chain och hur man motarbetar ”toxicity”. Diskussioner fördes, och frågestunder drog inte sällan iväg ordentligt.

Delegationen leds runt likt en klass dagisbarn av fröknar. Säkerhetspådraget är massivt och alla amerikanska säkerhetsvakter som har möjlighet att hjälpa till vill gärna göra det. Bussen som delegationen åker i från företag till företag, eskorterades upp och ner på Manhattan av flera polisbilar med blinkande sirener. Delegaterna känner sig stundtals som små barn som för första gången leds in på ett tivoli. Amerikanerna, som råkar befinna sig i närheten av bussen då den stannar och det är dags att bli eskorterad in till höghusen, tycker det är lika kul som vi med det stora pådraget.

Delegationen sitter i skrivande stund på ett tåg på väg till Washington, där nya spännande besök och intressanta möten väntar. Fortsättning följer…

 

 

 

 

 

 

 

 

Presentation av JP Morgan på femtionde våningen

 

*Royal Technology Mission (RTM) är en studieresa för utvalda personer inom svenskt näringsliv och akademi, som reser till USA för att i ett fullspäckat schema besöka en mängd företag och forskningsavdelningar under en veckas tid.

Gästbloggare: Sara Olsson och Fredrik Nyhlén

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Lämna ett svar