Ingenjören gör underverk i mindre företag

Vad får en liten ort att överleva och växa? Det hänger naturligtvis på en mängd olika saker, men vi tror att en viktig faktor är att de små och medelstora företagen i orten blomstrar. Fyra av fem arbetstillfällen som tillkommit sedan 1990 har gjort det i företag med färre än 50 anställda.

Ingenjörer har en viktig roll för de mindre företagens tillväxt och utveckling.

Sveriges Ingenjörer beställde 2006 en studie som visade att anställning av en ingenjör leder till ökad vinst, omsättning och sysselsättning. Studien visade även att små och medelstora företag som anställer sin första ingenjör utvecklas väsentligt bättre än de företag som inte har ingenjörer.

Studien (pdf) genomfördes av Ramböll under en sexårsperiod, och omfattade 170 000 företag, där 4 000 företag hade anställt sin första ingenjör.

Diagrammet visar den positiva skillnaden i sysselsättning, produktivitet och nettoomsättning för företag som har anställt eller som anställer sin första ingenjör.

Under två år har Sveriges Ingenjörer nu drivit ett projekt i Jönköpings län där studiens resultat har verifierats. I projektet har det tagits fram metoder, verktyg och arbetssätt för att små och medelstora företag ska kunna växa och bli mer konkurrenskraftiga genom att anställa ingenjörer. Idag har ett 30-tal mindre företag ingått i projektet, på 13 av dessa har en rekryteringsprocess inletts och 9 på andra företag har man under projektets gång rekryterat sin första ingenjör.

En av dem som har rekryterat sin första ingenjör är Kenny Johansson, vd på Acron Formservice i Anderstorp. Acron hade strävat efter att växa de senaste 10 åren, men kom inte över ”puckeln”. Det fanns tidigare ett kompetensbehov som man inte riktigt kunde ta på. På fem veckor fördubblade Kennys första ingenjör produktionen på sin enhet i företaget.

– Nu har jag förstått vad en ingenjör gör och att det finns så många typer av ingenjörer, förklarar Kenny. Se filmen med Kenny här.

Den 23 februari samlades ett trettiotal beslutsfattare i en workshop för att lyfta metoderna från projektet i Jönköping till en nationell nivå. Vid workshopen diskuterades utmaningar och framgångsfaktorer samt hur modellen ska spridas till hela Sverige för att få flera små och medelstora företag att blomstra. Ingenjören gör underverk!

Läs mer om Den första Ingenjören.

 

Gästbloggare: Annika Jederström, projektledare för ”Den första ingenjören” på Sveriges Ingenjörer. Annika twittrar även om ämnet på Twitter som @AJederstrm

”Den första ingenjören”, ett utvecklingsprojekt i Jönköpings län som syftar till att få små och medelstora företag att anställa sin första ingenjör och att få ingenjörer att ta anställning i mindre företag. Projektet ska spridas till andra delar av landet.  

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Lämna ett svar