Ny arbetsmarknad, nya krav

shared economy

I Sverige lever en av tre personer ensam och kanske är det en bidragande orsak till den ökade efterfrågan på att nätverka med andra med liknande intressen. Och kanske är det en del av varför crowdsourcing och delningsekonomi har en sådan framgång – det kollektiva deltagandet: tillsammans uträttar vi långt mer än vad vi individuellt klarar av.

Ökningen av startups är också en indikator på den starka entreprenörsandan som finns hos unga svenskar, vilket rapporten Gen Y and the World of Work, framtagen av rekryteringsföretaget Hays pekar på.

Denna starka trend med nya möjligheter att dela på prylar och nya tjänster har fört med sig några frågetecken.

Hur ska företag hantera rekrytering efter rätt kompetens, när kompetensen hellre blir egenföretagare? Hur länge kommer fasta anställningsformer att existera och hur påverkar det framtidens arbetslagstiftning? Vilket skydd finns det i delningsekonomin som saknar tryggheten från ett kollektivavtal?

En person som kliver in i yrkeslivet idag kan komma att växla mellan fast anställning, egenföretagare, projektanställning och crowdsourcing. Hur många av de som kliver in i yrkeslivet idag kommer att arbeta inom samma bransch om fem år, eller resten av sitt liv? Hur mycket av individens inkomster kommer att avsättas till framtida pension och vem tar ansvar för det?

Unga vuxna är inte så självupptagna som de ibland beskylls för att vara och det är naivt att tro att de tänker kortsiktigt. Handelskammarens Ungdomsbarometern visar att ungdomarna ser på sig själva som ansvarstagande och vill uppfattas som mogna. Att ta ansvar för sitt yrkesliv är viktigt. Det är därför inte svårt att tänka sig att de vill ha svar på dessa frågor om sin framtid.

Lisa Gemmel, tf chefredaktör på Dagens Arena, skriver den 6 juli om utmaningarna som nu finns för fackförbund att jobba med.  Hur tror du att skyddsnätet kommer att se ut på arbetsmarknaden i den närmsta framtiden?

 

Gästbloggare:
Teresa Chiverton, sociala medier, trend- och omvärldsbevakning, Sveriges Ingenjörer.

Gästbloggare
Relaterade inlägg
Kommentarer ( 2 )
 1. Bo Servenius
  2016-08-30 at 10:42

  Intressant spaning om framtidens arbetsmarknad. För några år sedan gjorde förbundet en rapport om crowdsourcing mm. Vad har förbundet sedan dess gjort runt dessa nya sätt att organisera arbetet?

  Hörde förresten ett intressant inslag på dages P1 ang gigekonomi – ett begrepp som delvis ligger i samma område som delningsekomomi men kanske bättre fångar upp de arbetsrättsliga aspekterna. Är ni intresserade kan denna sida vara värd att titta på – obs missa inte videon. Lite lång men fullmatad av intressanta funderingar och frågeställningar. Visst USA men mycket går att översätta till Sverige – http://whatis.techtarget.com/definition/gig-economy

 2. Teresa Chiverton
  2016-09-01 at 12:07

  Hej Bo! Vi har påbörjat ett internt arbete om digitaliseringen för att se vilka utmaningar och möjligheter som finns. Vår tidning Ingenjören (ingenjoren.se) har skrivit ett antal artiklar om det. Kärnfrågan är villkoren för medlemmarna och det är en fråga vi lär titta vidare på även fortsättningsvis. Hälsn Teresa

Lämna ett svar