Prisade ingenjörer

Mikael Eriksson polhemsföreläsning 2014I rollen som Sveriges största organsation för ingenjörer, arbetar Sveriges Ingenjörer ständigt med att försöka besvara frågan ”vad gör en ingenjör?” och sprida svaren för att öka samhällets förståelse och kunskap om ingenjörer. Det är inget enkelt jobb. En anledning till det är för att det faktiskt inte ens finns ett begränsat antal svar på den frågan. Det finns oändligt många och fler kommer till hela tiden vartefter utvecklingen går framåt.

Men ett bidrag till detta är i alla fall att ge ut Polhemspriset, Sveriges finaste och äldsta teknikpris. Det lyfter fram var ingenjörer kommer in i samhället, vad de gör – men det visar också vad storartat ingenjörer KAN göra om de ges de rätta förutsättningarna för det. Det handlar bland annat om tid, resurser, frihet och tilltro.

Förra veckan hölls Polhemsföreläsningarna där årets tre nominerade till Polhemspriset berättade om sina gärningar. De pratade också om svårigheter, hinder, misslyckanden, sådant som hör till när man utvecklar något och till slut lyckas. De finns att se på förbundets Bambuserkanal (uppdelat i två delar).

polhemsmedaljSom varande ingenjör själv satt jag med stora ögon och lyssnade. Det är så fascinerande vad människor kan göra med nyfikenhet, envishet, tålamod och med mänsklighetens samlade kunskap bakom sig! I år står det mellan Hans Björklund som skapat kontroll- och skyddssystem för smarta elnät, Mats Danielsson som har tagit fram en ny sorts lågstrålande mammografiapparatur, och Mikael Eriksson som har utvecklat Max-lab i Lund. Det är en synkrotronljusanläggning som används av forskare för att studera olika material. Vem som vinner avslöjas på Polhemsfesten den 18 november.

När det gäller Polhemspriset ges det ut för de allra största tekniska prestationerna i forsknings- och utvecklingssverige. Men det finns förstås annat ingenjörsarbete som görs på andra nivåer. Här har vi till exempel det arbete som utförts av pristagarna till Wimanska och Lilla polhemspriset. Det är priser som Sveriges Ingenjörer ger ut för de bästa examensarbetena i Sverige på högskoleingenjörs- respektive civilingenjörsutbildningen.

I år får en högskoleingenjör på Karlstads universitet Wimanska priset för att designat och tagit fram ett effektivt, ergonomiskt och säkert verktyg att skära nätisoleringsmattor med. Lilla polhemspriset får två civilingenjörer på Chalmers som tagit fram en rullstol som kan användas i utvecklingsländer. En rullstol som är lätt, har billiga reservdelar och annat bra som gör den tillgänglig för fler. Detta är två exempel till på vad ingenjörer gör.

Josefin Utas

"Jag tycker om att diskutera!"

Relaterade inlägg
Lämna ett svar