Var är alla icke-heteros inom näringslivet?

Äntligen är det Pride igen – en mötesplats där många av Sveriges icke-heteros kan möta likasinnade. Det är ett fantastisk forum fyllt av kärlek, gemenskap och acceptans. Jag är glad att Saco med förbund är närvarande under Pride för andra året i rad och hoppas att detta är ett steg i rätt riktning; att lyfta upp och synliggöra HBTQ-frågan inom näringslivet.

Tyvärr har Pride inte alltid känts som den naturliga plattformen för mig. Sedan tonåren har jag vetat att det är en person som jag attraheras av snarare än ett visst kön. Trots att jag kom ut för mig själv i sena tonåren var det betydligt svårare att komma ut i samhället och det skulle dröja ytterligare 10 år innan det hände. Ofta känner jag att grupper och forum har en politisk inriktning som jag inte står för. Under mina år på universitetet började jag blicka mot näringslivet för att hitta förebilder där men tyvärr såg det tomt ut på den himmelen. Att leva i en stark heteronormativ miljö och dessutom inte hitta några förebilder på de stigar som jag ville vika in på gjorde det svårt för mig att navigera och hitta rätt.

Min frustration över att inte känna att jag passade in mynnade i våras ut i ett projekt (bloggen Lesbocation) där jag försöker hitta svar på bland annat frågan varför det finns så få öppet homosexuella förebilder inom just näringslivet. Projektet baserar sig på möten med uppsatta flator inom näringslivet där vi diskuterar just den frågan. Min förhoppning är att jag efter ett flertal möten ska ha landat i frågeställningen och i den bästa av världar hittat svar. Jag har redan hunnit träffa en del personer som bekräftar att det är dåligt med öppet homosexuella karriärister på ledarskapspositioner. I samtal med yngre lesbiska kvinnor i näringslivet dyker frågan om det ens finns några homosexuella företagsledare upp. Så klart det finns!

Låt oss ta plats på våra arbetsplatser och avdramatisera frågan för oss själva, våra vänner och kollegor. Jag ber Sveriges Ingenjörer, andra förbund och organisationer att lyfta upp personligheter som gjort karriär inom näringslivet och som inte är hetro. Min övertygelse är att det är många fler än jag som behöver denna typ av förebilder.

Sverige behöver ett starkt näringsliv som förespråkar öppenhet. Vi behöver personer som vågar vara sig själva. Låt oss vara stolta och rakryggade under Priden och varje dag därefter.

Happy Pride!

Andrea, bloggare på Lesbocation

#ingpride #sacopride #sthlmpride
Sveriges Ingenjörer deltar under Stockholm Pride 2014.

I samband med Stockholm Pride upplåter Sveriges Ingenjörer Ingenjörsbloggen till gästbloggsinlägg på tema HBTQ och arbetsliv. Har du en historia du vill dela med dig av? Du kan givetvis blogga anonymt. Kontakta lotta.ljungqvist(A)sverigesingenjorer.se
bannerpride

Gästbloggare
Relaterade inlägg
Lämna ett svar