Ingenjörer gör HBTQ bättre!

Du har precis installerat Tinder på din mobil och känner att du för en gångs skull har upptäckt en trend innan den har passerat och är ute. Ingenjörerna som skapat Tinder såg ett behov av att hitta andra som finns i din geografiska närhet att gå på dejt med. Helt perfekt när du är nyinflyttat eller på semester på en annan ort. Tinder radar upp bilder och egenförfattade beskrivningar av de som för stunden söker en dejt och är inom ett bekvämligt avstånd.

Du är såklart stolt över din nyfikenhet och ditt mod, att du vågar testa något nytt, och berättar för din närmsta vän hur du sorterar alla som kandiderar på att ta en fika med dig, antingen grönt hjärta eller rött kryss beroende på om du gillar personen eller inte. Ifall ni båda har gett varandra ett grönt hjärta har vi en match och ni kan börja chatta.

Det är då det riktigt svåra börjar, att författa en öppningsfras som är tillräckligt spännande för att väcka intresse. Samtidigt får öppningsfrasen inte vara för intressant och insnöad så att den på andra sidan av det svarta iPhone-glaset tappar tålamodet innan ni ens har börjat. Bara ett vanligt ”Hej” är oacceptabelt, förklarar du för vännen som lyssnar intensivt, för då får du aldrig respons. Ointressant, osnyggt och ospännande. Vännen som vid det här laget har dragit upp sin egen mobil ur byxfickan har nu laddat hem 69 % av appen. Ingen vill ju vara en sådan som internetdejtar på vanliga siter, det slutade vi med 2010, tänker ni båda två.

Ni känner er båda nöjda över att ni vågar testa och är nyfikna på den nya tekniken. Tyvärr måste jag avslöja för er att ni är hopplöst efter. För varje innovation som en ingenjör har programmerat och lanserat för dig som cisperson kan du vara helt säker på att det sedan länge finns minst en motsvarighet för alla som är utanför normen.

Väldigt många i HBTQ-kretsar har haft ett behov av att träffa andra i samma eller liknande minoritetsgrupp. Oavsett om det var i Stockholm eller Töreboda har det varit svårt att hitta andra i din egen grupp, speciellt om du står utanför normen. Att mötas vid ringen på centralen kan varit framgångsrikt men många tvivlade inför att ses på en så offentlig plats. Att kunna träffas snabbt och samtidigt kunna hålla sig under radarn kräver sina egna tekniska lösningar. Grindr visar på hur tekniken och ingenjörerna har löst utmaningen att kunna dejta personer som råkar vara i din närhet och tillhöra just din minoritet. Med Grindr får du, precis som med Tinder, se vilka andra användare som är i närheten. Punkt. En profilbild, ett avstånd och en kort presentation som ibland är kryddad med ett btm, top eller vers. Mer än så behövs inte för att hitta en dejt på internet. Öppningsfrasen är oftast ”Söker?”. Lite enklare, lite avskalat.

Utan ingenjörerna och innovatörerna bakom Grindr och dess motsvarighet FindHER hade du aldrig kunnat klicka på det gröna hjärtat på den där personen på Tinder. Utan människor utanför normen och behovet att få träffa jämlikar hade vi kanske fortfarande fått nöja oss med våra Nokia 3310.

Nästa gång du visar för din vän den senaste tekniken för hur du kan träffa nya människor så kan du vara säker på att bögarna redan har varit där du är just nu och dessutom lämnat för länge sedan. Om du som cisperson vill veta var det nya inom innovation och teknik finns ska du vända dig alla som står utanför normen för det är där den största nyfikenheten finns. Till alla er ingenjörer som stillar just den nyfikenheten: ni ska vara stolta över ert arbete. Jag känner stor stolthet över allt ingenjörer har gjort, gör och alltid kommer göra livet lättare för alla utanför normen att kunna träffas.

#inghbtq #ingpride

Gästbloggare: John Kåberg, studenthandläggare Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer deltar i Stockholm Pride 2014.

Gästbloggare
Relaterade inlägg
Lämna ett svar