AstraZeneca behöver självständighet och arbetsro

De senaste dagarna har Pfizers eventuella köp av AstraZeneca diskuterats flitigt i media. Och det är hög tid. Ett fientligt bud kan komma från Pfizer när som helst och kommer att ligga på en sådan nivå att frestelsen blir stor för aktieägarna.

Sveriges Ingenjörer skrev tillsammans med flera andra fackliga organisationer i förrgår ett brev till regeringen med uppmaning att ledande ministrar måste göra allt de kan för att stoppa affären. Brevet har fått stor uppmärksamhet och brett stöd.

Det må vara så att Pfizer ser synergier i forskningsportföljerna. Men det huvudsakliga skälet för deras intresse är trots allt att med ett starkare fäste i Storbritannien undkomma skatt i USA. Långsiktigt affärsmässigt är det knappast en bra grund för ett stort samgående.

AstraZeneca har haft några tuffa år med stora förändringar inom företaget. Det har som bekant drabbat Sverige genom nedläggning av forskningen i Lund och Södertälje. Men framtiden för ett självständigt AstraZeneca ser lovande ut med intressanta forskningsresultat också i senare faser. En strukturaffär skulle bromsa utvecklingen av många projekt på ett högst oönskat sätt.

Värdet för Sverige av ett starkt AstraZeneca kan inte nog understrykas. De är definitivt motorn i en sektor som det kommer att bli mer och mer betydelsefullt för länder att vara framgångsrika inom. Inte så att de medelstora, mindre eller väldigt små företagen inom Life Science nödvändigtvis har direkta samarbeten med storföretaget. Men AstraZenecas närvaro i Sverige skapar en grogrund för offentliga forskningsmiljöer och samarbeten som gynnar hela branschen. Ett konkret exempel som AstraZeneca stödjer är SciLifeLab med bland andra Karolinska Institutet.

Motivet till AstraZenecas nedläggning av forskningen i Lund och Södertälje var främst att men ville strukturera forskningen på ett annat sätt. Från en stor intern forskningsorganisation till mer av ett nätverk av framstående forskare världen över och plocka in forskning som har kommit en bit på vägen. Också den utvecklingen har självklart sina problem men är sannolikt den väg som branschen behöver ta för att klara utvecklingsarbetets stora kostnader och långa tider. Ett samgående med Pfizer skulle dock gå i en helt annan riktning och är inte industriellt motiverat.

Äntligen har svenska politiker fått upp ögonen för, att en bransch med gedigen tradition i landet och stora framtidsutsikter, kan vara på väg att förloras. Måtte det inte vara försent.

Johan Sittenfeld

"Jag drömmer om vandringar i ödsliga berg och kajakfärder i stilla vatten"

Relaterade inlägg
Lämna ett svar