Optionsbeskattning – lite av ett aprilskämt för tillväxtföretag

Sverige ligger bra till internationellt när det gäller såväl innovationsförmåga som företagsklimat. Vi har många bildade människor och lång erfarenhet av en global värld. Av någon anledning står det sämre till med vår förmåga att få bolag att växa sig riktigt stora. De jättar vi har gjorde i många fall världen till sin för över 100 år sedan. Det är lite märkligt och mycket synd.

Både forskning och sunt förnuft visar att nyckelkompetens i potentiella tillväxtbolag är avgörande för dess framgång. Mindre företag kan dock sällan matcha lönenivåerna hos de etablerade verksamheterna. Det finns helt enkelt inte kassaflöden som stödjer det. Dessutom är en anställning i något litet och lovande klart mer riskabelt än rollen som mellanchef på ABB. Många små firmor med stor potential kommer fallera och dö bort vilket lämnar arbetstagaren jobb-lös, kanske en kort period men man vet aldrig. Eller jo, en sak vet man, bolånet ska betalas oavsett.

Hur skulle man då kunna locka kompetensen? En del handlar säkert om information, att visa på yrkesmöjligheterna som finns runt om i landet i lovande företag redo att ta nästa kliv. När man gjort det behövs dock själva pitchen: Utöver att det låter roligt, varför ska jag börja hos er?

En lösning kan vara personaloptioner. Det skulle kunna ge den anställde möjlighet att sätta sig i samma båt som företaget, att satsa långsiktigt, för en lägre lön men med möjligheten att ta del av eventuell framgång. I nuläget beskattas dock denna ersättning innan den blivit till pengar. Du sitter då med ett papper vars värde beror på en osäker framtid. Du förväntas använda dina besparingar eller ett lån för att kunna betala skatten för dessa papper. Det är en skatteteknisk detalj som är lite som ett skämt. Ett skämt som bromsar tillväxt och jobbskapande. Med andra ord ett ganska dåligt skämt.

Den första april har vi ett seminarium på temat i samband med finalen för 33-listan. Här får du höra detta skatteskämt diskuteras av Pontus Braunerhjelm, Solgun Drevik, Thomas Larsson, Lisa Thorén, Marita Ljung samt Regeringens utredningsansvarige. Ett samtal som täcker det akademiska och det politiska perspektiven samt verkligheten för företag och anställda. Ett samtal som ämnar ta Sverige närmare en lösning.

Välkommen!

Skrivet av Alexander Gusterman, tidigare förbundsekonom

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Lämna ett svar