Hoppa över råsaftcentrifugen – ge bort vatten i julklapp

HjartaFörra året skrev jag om årets julklapp; om vilka produkter som kan bli årets julklapp och, inte minst, om vilka produkter som inte kan bli det.

Igår fick Petra Wadström Polhemspriset för sin uppfinning Solvatten – en apparat som dagligen räddar väldigt många liv, genom att den renar vatten med hjälp av solenergi. En uppfinning som aldrig kommer få årets julklapp.

Idag meddelar HUI Research att råsaftcentrifugen utsetts till årets julklapp 2013.

Jag gillar inte att sätta ”men tänk på hur de har det i ”Afrika”/Indien/Saudiarabien…” som argument mot utveckling eller strävan efter ett bättre samhälle även i den så kallade ”västvärlden”. Men jag tycker att det sätter perspektiv på tillvaron.

Vatten för överlevnad eller råsaft för att kunna ”kombinera mat- och hälsotrenden där allt fler vill laga kvalitativ mat från grunden. Det är en produkt som speglar konsumenternas ökade hälsomedvetenhet likväl som den starka gör-det-själv-trenden inom mat och dryck.”

Ytterligare en sak jag inte gillar att göra är att avslöja mina julklappar i förväg, men jag vet vad jag ska ge min familj i år. Och det är inte en råsaftcentrifug.

Slutligen – Stort grattis till dig, Petra. Du är mycket väl värd din medalj. Jag hoppas att den exponering av Solvatten, som bland annat Polhemspriset har lett till, kommer leda till att ännu fler vattentankar kan skapas och distribueras till ställen där de behövs. Jag hoppas det. Och jag hoppas att de kan bli årets julklapp för några fler barn och vuxna.

 

PS. Vill du också bidra till att fler kan få rent vatten tycker jag att du ska stödja Solvatten genom en donation.

Lotta Ljungqvist

"Jag har väldigt specifik skostil, gillar regnbågar och inspireras av ungar"

Relaterade inlägg
Lämna ett svar