Doktoranderna behöver facket

NOTIS-event KTH 2013 besk2Den 26 september minglade jag med doktorander på KTH. Det var en arbetsmarknadskväll anordnad av NOTIS-projektet. Som vanligt var det jätteintressant att få höra vad personer forskar om, hur de ser på sin arbetssituation just nu och sin framtid. Och som vanligt blev jag beklämd när jag hörde vilka problem doktoranderna tampas med, problem de inte borde ha alls.

Doktorander har en speciell situation. De är i utbildning, en helt egen forskarutbildning, men är samtidigt arbetstagare och utför en stor del av den forskning som sker på universitet och högskolor. Det är lätt för doktorander att känna sig ensamma, även om det finns människor runt omkring. Och som doktorand är man väldigt beroende av sina handledare som både ska stödja och bedöma det arbete som man gör.

När jag började doktorera fick jag en doktorandhandbok i handen och ett lycka till. Lite hårddraget, men ändå. När jag hamnade i problem efter ett par år började jag läsa den, men den var svår att förstå. Jag hade behövt någon att bolla med. Någon med kunskap som var på min sida, och inte bara en sjyst kollega med empati. Jag hade behövt ett fackförbund. Men det hade jag ingen aning om då, för jag kände inte till vad ett sådant egentligen gör. Så nu tänker jag göra ”reklam” för oss, så att fler har en chans att känna till det:

Ett fackförbund står på arbetstagarens sida. Ett fackförbund kan hjälpa till att svara på vilka rättigheter man har som doktorand. Vad händer om man blir sjuk? Vad kan man göra när sluttiden på forskarutbildningen närmar sig och handledaren säger ”synd för dig att du inte kan disputera, för du har ju inte presterat dina pek ännu”? Vad gäller om arbetsgivaren plötsligt säger att de inte har råd att betala ut lönen? Vi kan också hjälpa till om man hamnar i konflikt med sin handledare eller arbetsgivare, d.v.s. lärosätet man är på. Summerat finns det mycket stöd att få som doktorand om man är medlem i ett fackförbund.

Kontakterna vi har med doktorander har även den positiva bieffekten att vi som förbund får veta ännu mer om vad som händer på lärosätena. Det gör oss ännu bättre rustade att försöka påverka de mer övergripande systemen som rör doktorander och forskarutbildningen. Vi sysslar alltså både med övergripande frågor och att ge individuellt stöd.

Så mitt tips till alla doktorander är att ge sig själva en bra trygghetsförsäkring genom att gå med i ett fackförbund. Är du doktorand och redan med i ett? Tipsa dina kollegor som inte är det att det är ett smart drag att gå med. Det är att ha ett stöd i ryggen om det skulle börja blåsa hårt. Till dess det gör det medför ett medlemskap att man kan slappna av och fokusera på det som är ens jobb: att arbeta på att bli en lysande forskare och göra nya framsteg för världen.

Josefin Utas

"Jag tycker om att diskutera!"

Relaterade inlägg
Lämna ett svar