Och de nominerade är…

_MG_1295Att få ett pris är en ära och ett erkännande av det man har presterat. Det är ett kvitto på att det man trott på och kämpat för också har bärkraft. De nominerade till årets Polhemspris är offentliggjorda och har fått välförtjänt uppmärksamhet.

Sveriges finaste tekniska utmärkelse, Polhemspriset, ger en möjlighet för oss att visa betydelsen av teknisk utveckling. Årets nomineringar är tre fantastiska innovationer inom helt olika områden, vilka visar på den bredd som finns i det tekniska fältet i stort. Kampen står mellan bindor, brytare och solrenat vatten. Alla är redan vinnare genom att vara utvalda, men också i kraft av vad de åstadkommit.

Bland tidigare pristagare finns många välkända innovationer. Men där finns även sådana som, sedda från nu, har försvunnit ut i periferin. Vissa innovationer har vidareutvecklats, av innovatörerna själva eller andra. Och vissa var mer av en ändhållplats där det som gjordes var relevant då, men inte nu längre.

Det alla Polhemspristagare har gemensamt, oavsett vad som hänt med just deras uppfinning eller upptäckt, är att de har påverkat utvecklingens riktning, om än bara något. All ny kunskap påverkar tänkandet och därmed samhället. Exakt vad innovationer får för effekt i det stora hela vet vi först efter tiotals år. Innovationerna är i sig betydelsefulla, men de ingår också i ett sammanhang. Polhemsprisets devis, erfarenhet möter framtid, vill fånga denna innovationernas egenskap.

Johan Sittenfeld

"Jag drömmer om vandringar i ödsliga berg och kajakfärder i stilla vatten"

Relaterade inlägg
Lämna ett svar