Vad ska Sverige leva av i framtiden

Jag vet inte men vad det än må vara så kommer det krävas mäniskor som vågar satsa på en ide. Av dessa kommer de flesta gå ur det hela med nya erfarenheter, sannolikt en tunnare plånbok och det stigma som i Sverige ofta kommer med ett ”misslyckande”.

Jag tänker mig att någon gång ha en dotter. Jag tänker mig att hon heter Frö. För att Frö ska kunna finna möjligheter, utmaningar och jobb samt våga ta sig an risker och initiativ krävs att det finns verksamheter som vill anställa och ett nät som fångar henne när hon slinter eller puttas ner. Jag och några generationer innan mig har haft den förmånen.

Det finns bara ett sätt att finansiera detta och det är ekonomisk utveckling. Man kan diskutera om det krävs tillväxt eller om det är en ny hållbar samhällssyn som är avgörande. Oavsett vilket så kommer det krävas innovativa produkter, ny lösningar och utvecklade affärsmodeller.

Det finns en Astrid som i sin forskning kring cancer insåg antioxidanters värde för mäniskors väl och ve. Det gör henne inte unik. Att hon valt bort Stanford mot en osäker tillvaro och en avlägsen dröm är mer speciellt.

Det finns en Pernilla som med sitt engagemang och sin uthållighet har skapat en näringsverksamhet och nya försörjningstillfällen utifrån jämställdhet.

Utan fler kompetenta Astridar och Pernillor som ser möjligheter samt vågar satsa på dem, så kommer vi stå utan tillräcklig ekonomisk utveckling. Det är något vi alla borde förhålla oss till.

Tyvärr är vi i Sverige lite dåliga på att kommersialisera goda idéer. En del av orsakerna till varför är märkligt enkla att åtgärda. Andra är betydligt mer komplexa. Vore det då inte ganska pragmatiskt att se till att fixa de plättlätta problemen och börja fundera ordentligt på de bökiga – gärna på en gång. Det finns en Karl som tillsammans med andra redan gjort mycket av läxan.

Karl, Astrid och Pernilla kommer delta i ett samtal i Almedalen den 4e juli. Välkommen.

Skrivet av Alexander Gusterman, tidigare förbundsekonom

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Lämna ett svar