Nu fyller vi Kungsan

När den här veckan är slut har vi fyllt Kungsan med 2 500 taggade, inspirerade och nyfikna barn och unga. 2 500 barn och unga som söker efter mer; mer kunskap, mer vetskap, mer klokskap. Medvetet eller omedvetet. 2 500 barn och unga som har med sig något nytt därifrån som de inte hade när de kom några timmar tidigare. Teknikdagarna is back in town!

Det är klart att det är kaxigt att säga att alla 2 500 barn ska ha med sig mer när de går än när de kommer, men det är mitt löfte. Jag och alla andra som jobbar under Teknikdagarna kommer göra allt i vår makt att så frön, vattna idéer och få stora kunskapsträd att blomstra ut. Tillsammans ska vi göra allt för att visa alla barn och unga som kommer att de är viktiga. För det är där poängen ligger. Om ett barn inte känner att den sak just det barnet gör är viktig, är det som att lägga en tjock filt över det lilla fröet som behöver sol, som i sin tur istället skrumpnar ihop och vissnar. Vi ska vara alla Teknikdagarbarns sol. Vi ska göra allt för att ge energi och näring. Vi ska visa att just den där uppfinningen kommer revolutionera världshistorien och att den här framtida staden är lösningen på klimatfrågorna. Att ingen fråga är dum utan självklart motiverad, att alla och allas tankar är extraordinära. Och att alla barn är viktiga. För det är de. Och det vet vi om att de är.

Sveriges Ingenjörer skapade Teknikdagarna för att uppmuntra barns naturliga intresse för teknik, matematik och naturvetenskap. Vi tror nämligen att alla individer har en medfödd nyfikenhet. Och det är den nyfikenheten som gör att individen växer och utvecklas. Vi vill uppmuntra denna utveckling. Och det gör vi genom att visa att barn är viktiga och att varje barn är viktigt. Oavsett om barnet kommer från Kungsholmen, Södertälje eller Huddinge. Oavsett om det är en tjej eller kille. Oavsett om det är 7 eller 13 år.

Jag har två barn; en fyraåring och en ettochtrefjärdedelaråring. Vad jag än gör härmar de mig. Om jag pratar i telefon vill de prata i telefon, om jag spikar upp en tavla vill de spika upp en tavla, om jag lagar mat vill de laga mat, om jag kör bil (vilket jag däremot inte gör) vill de garanterat köra bil också. Ännu fortare än jag. Jag, och övriga vuxna (personer som är större än dem) i mina barns närhet, är mina barns idol. Och att vara någons idol förpliktigar.

Under den här veckan kanske vi som jobbar med Teknikdagarna får förmånen att vara just dina barns eller barn i din närhets idoler. Jag och mina medarbetare vill tacka dig för förtroendet! Vi lovar att vi ska förvalta den ynnesten väl. Jag lovar att vi ska uppmuntra nästa generations saftblandare eller höghuskomplex. Jag lovar att vi inte ska vara rädda för att möta alla barnens alla frågor. Jag lovar att vi ska se alla 2 500 nyfikna barn och unga som kommer fylla konstgräset i Kungsan. Det är vår skyldighet som vuxna. Och vi ser det som ett privilegium.

* Teknikdagarna arrangeras av Sveriges Ingenjörer och huvudsponsorn Saab i samarbete med Future City, IVA, Mattecentrum, Plast- & Kemiföretagen, Stockholms stad, Svenska Uppfinnareföreningen, Tekniklyftet och Vetenskapens hus, samt med NyTeknik som mediepartner.

Teknikdagarna hade inte gått att genomföra utan alla våra handledare. Ni vet vilka ni är och ni är värda guld. TACK! 

 

 

 

Lotta Ljungqvist

"Jag har väldigt specifik skostil, gillar regnbågar och inspireras av ungar"

Relaterade inlägg
Lämna ett svar