Innovationer som ger ett jämställt och inkluderande samhälle

huvudrollsinnehavarna

För en månad sedan, på den internationella kvinnodagen, besökte jag Folkets hus i Kallhäll för att ta del av ett kultursamarbete som bland annat mynnat ut i en vacker liten film som premiärvisades då, om kvinnor 100 år bakåt i tiden.

Det slog mig under kvällen hur stor betydelse tekniken har haft för dessa kvinnors liv – och för jämställdheten.

Järfällas kommunalråd Emma Feldman (som har bloggat om eventet) inledningstalade. Hon hade frågat sin mormor vilken innovation hon tyckte var den viktigaste. ”Dammsugaren såklart”. Emmas egna, givna svar var däremot iPaden, som gör att hon slipper skriva ut papper när hon ska hålla föredrag. En innovation som sparar på miljön och även sparar tid.

Själv anser jag att min bärbara dator – som jag kan ta med hem när jag jobbar hemifrån – ger mig ett bättre liv. Den frigör tid; jag slipper pendla till jobbet i 1,5 timme den dagen och kan ägna mer tid åt familjen.

Så, genom dammsugaren intåg kunde den tidens kvinnor få hemmet rent i upprätt ställning, och kanske också få lite tid över till annat. Idag möjliggör iPad, dator m.fl. innovationer för både män och kvinnor att effektivisera sitt arbete, jobba mer miljövänligt och frigöra tid genom minskade restider.

huvudrollsinnehavarna

En liten film om kvinnan

För de coola 90-åriga huvudrollinnehavarna i ”En liten film om kvinnan” som gjorde stolt entré på röda premiärmattan den 8 mars, är jag säker på att rollatorn är en uppskattad innovation som tillför livskvalitet. Och efterfrågan på denna typ av teknik kommer att öka bland vår åldrande befolkning.

Välfärdsteknologi summerar som begrepp läran om tekniska lösningar som bidrar till att skapa en bättre välfärd. Sådan teknologi ökar, enligt en rapport från Hjälpmedelsinstitutet, livskvaliteten och höjer effektiviteten inom äldreomsorgen. Det finns dock problem som bromsar en fortsatt god utveckling – som brist på resurser, kunskap, infrastruktur och användarvänlighet i kommunerna. Det positiva i rapporten är kommunernas stora intresse av att få teknikstöd och att många kommunpolitiker vill satsa mer på detta.

Det verkar alltså finnas viss insikt om välfärdsteknologins betydelse, vilket är en bra grund att bygga vidare på!

Det är också hoppingivande att 72 procent av allmänheten menar att teknik kan lösa framtida utmaningar gällande hälsa och sjukvård.  Och att Svenskt Näringsliv tar upp ämnet i en artikel där läkaren Anders W Jonsson konstaterar att ”ett innovativt klimat inom vården kommer att vara nödvändigt för framtidens välfärd” men att vi måste se till att få ”ett mer innovativt klimat i svensk offentlig sjukvård”.

Hur kommer vi då dit? För vi står inför stora utmaningar, med nya och större krav på välfärd och omsorg. Det vill Sveriges Ingenjörer diskutera vidare.

konferensen om välfärdsteknologi som vi arrangerar den 11 april i Oslo med två andra nordiska ingenjörsorganisationer, NITO och IDA, kommer vi göra det. Några frågor som kommer diskuteras är vad som behövs för att välfärdsteknologi ska komma till större användning och hur vi säkrar arbetskraft med rätt kompetens för framtidens välfärdsutmaningar.

Jag är glad över att Sveriges Ingenjörer lyfter fram betydelsen av just denna typ av innovationer, där tekniken möter människans behov.

Tack alla ingenjörer för ert bidrag till ett mer jämställt och inkluderande samhälle och arbetsliv! Era innovationer förbättrar livet för så många människor.

Frida Lejonqvist Majak, Kommunikatör på Sveriges Ingenjörer

ps. På twitter pratar vi just nu om teknik som gjort världen lättare för funktionnedsatta på hashtaggen #tackatekniken.

Gästbloggare
Relaterade inlägg
Lämna ett svar