Vattenbrist – en global het fråga

Jag sitter här med en rykande kopp te efter att ha tagit ett skönt varmt bad. Om jag gör en snabb överslagsräkning tror jag att jag just förbrukat ca 160 liter vatten redan.

Ensam har jag använt en tredjedel av vad jag och min sydafrikanska familj på 10 personer delade på i vårt hushåll i Gugulethu, en av Kapstadens så kallade kåkstäder. I vårt hem ”kostade” (och kostar fortfarande) att spola toaletten 10 liter vatten, att göra sin hygien, det vill säga tvätta sig i sin balja, ca 20 liter. Du kan kanske själv räkna ut hur snabbt vårt vatten tog slut (efter allas morgonbehov och hygienskötsel hade 300 liter gått åt), och vilka konsekvenser det fick. Vi var sex vuxna, två småbarn, en nyfödd baby och en gammelfarmor. Gammelfarmor dog tyvärr på grund av att sjukhusen vägrade ta emot en gammal svart, sjuk och fattig kvinna.

Gugulethu

Kåkstaden i Guguelthu

Detta är vardagen i Sydafrika, där apartheid som infrastruktur fortfarande är ett faktum.Våren 2011 befann jag mig i Sydafrika för att genomföra examensarbete på Malmö högskolas internationella masterprogram Sustainable Urban Management. Jag mottog Sveriges Ingenjörers miljöstipendium för mitt exjobb som tog avstamp i mitt tidigare examensarbete på Byggingenjör: ”Renewable energy – and water system in South Africa, as part of RDP-housing projects. Economical, technical and ecological comparison.”

Här är ett utdrag från min dagbok 23/1-2011:

”Idag har Gugulethu varit mitt andra hem i 8 år och näst intill ingenting har förändrats sedan januari 2003. Senast i morse kunde jag och min familj inte gå på toaletten, inte tvätta oss, inte koka kaffe och te, inte diska, inte koka gröt. Varför? Det fanns helt enkelt inte vatten i kranen. Och detta på grund av att kommunen plötsligt, utan varken förklaring eller förvarning beslutat att vårt hushåll med flera i vårt område, endast ska ha tillgång till 450 liter vatten per dygn. En av de gånger, som vattnet plötsligt stängdes av, stod jag och schamponerade håret, som inte kunde sköljas bort. Någon dag tidigare brände min son sitt ben när han spillde te. När vi skulle skölja och kyla hans ben fanns plötsligt inget vatten i kranen. Vi har i dessa dagar varit tvungna att gå ganska långt genom kriminella och nergångna ”ghettostråk” (snarare som att gå över en soptipp) med hinkar till de offentliga toaletterna, där det finns en vattenkran.

Det är svårt att beskriva i ord den extrema stress som infinner sig av att inte ha vatten. Om du någonsin har upplevt hur det är att vara utan pengar då räkningar måste betalas, den stress som kommer med det. Att vara utan vatten skulle kunna liknas vid den gnagande stressen som äter upp en inifrån – bara tusentals gånger värre. För min 5-åriga son är detta en påminnelse och en lektion i att vi måste spara på vatten och ta hand om vår planet, även när vi är hemma i trygga Sverige igen. För mig är detta ännu en signal som påminner mig om att det är vattenfrågor och hållbar stadsutveckling jag vill ägna mitt arbetsliv åt. Men för miljontals människor i Sydafrika, liksom på många andra platser på vår jord, är detta en verklighet i deras vardag och deras everyday struggle. ”

Jag lägger min dagbok åt sidan, och inser att det är näst intill exakt två år sedan jag skrev ner dessa tankar. En påminnelse om att vattenbrist är en minst sagt brännhet global fråga som vi behöver angripa nu! Min rykande kopp te är nu uppdrucken, jag sköljer av dagens disk, sätter den i diskmaskinen och dricker ett glas vatten medan jag lyssnar till vattnets rörelse i maskinen. Jag borstar mina tänder, går på toaletten och när jag trycker på spolknappen känner jag en sådan djup tacksamhet av att få vara omringad av denna vardagslyx, en nödvändighet liksom en mänsklig rättighet. Tillgången till rent vatten. Jag ser fram emot att delta på Sveriges Ingenjörers Miljödag!  – Clara Cecilia Norell

Clara Cecilia Norell, även känd som Clara ”Stjärna”(DJ), står med ena foten på Möllevångstorget i Malmö och den andra i Gugulethu, Kapstaden, Sydafrika. Delägare i skivbolaget ILLEGYAL RECORDS och just nu verksamhetschef på ISU – Institutet för hållbar stadsutveckling – i Malmö. Följ henne på twitter: @CLARACECILIAN

Du kan läsa mer om Miljödagen den 24 januari på Sveriges Ingenjörers webbplats.

Läs även Johan Sittenfelds blogg om vem som får ta emot årets Miljöpris.

Havs- och vattenambassadören Lisa Emelia Svensson har gjort ett inlägg som gästskribent på Miljödepartementets blogg idag, om att värdera det som vi tar för givet – vatten.

Gästbloggare
Relaterade inlägg
Kommentar ( 1 )
  1. Engagemanget från MFS-tiden lever vidare | MFS – Minor Field Studies
    2013-01-23 at 10:11

    […] Clara Norell, är en av våra f.d MFS-studenter. Hon gjorde sin MFS i Sydafrika vintern 2009 och har sedan dess hunnit med att skriva en masteruppsats på samma tema 2 år senare. Ämnet som Clara brinner för är tillgång till rent vatten. Hennes engagemang i frågan har tagit henne både till Musikhjälpen och till Sveriges Ingenjörers blogg, där hon inför deras miljödag den 24 jan gästbloggar. […]

Lämna ett svar