En annan årets julklapp?

Sedan 1988 har HUI Research (tidigare Handelns utredningsinstitut) utser varje år årets julklapp. För att kunna utses till årets julklapp ska en produkt uppfylla ett eller flera av följande krav: Den ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året, svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal och representera tidsandan.

I år är årets julklapp hörluren.

Många av de produkter som genom året utsetts till årets julklapp är produkter utvecklade av ingenjörer eller baserade på ingenjörskonst. Bakmaskinen, videokameran, CD-spelaren, TV-spelet, platt-TV:n, GPS:en, mobiltelefonen. Ja, till och med det elektroniska husdjuret – tamagotchin – har förärats titeln årets julklapp. Denna i mångt och mycket konsumistiska utnämning.

Ingenjörer är med och formar samhället och bidrar i högsta grad till samhällsutvecklingen. Inte minst att så många av de utnämnda årets julklappar är ingenjörsbaserade tyder ju på detta. Att ingenjörer inte bara följer trender, utan även är trendsättare.

Tidsandan hoppas – och tror jag – kommer gå mer mot ett icke-slit-och-släng-samhälle. I Tyskland höjs röster om att förbjuda mobiltelefoner (motsvarande) utan utbytbara batterier, som måste kasseras när batteriet har dött. Och apropå batterier tar forskare vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala fram dylika baserade på organiska material.

Många av våra ingenjörsvänner gör produkter som aldrig kommer bli årets julklapp, just för att de har en så snäv målgrupp. I magasinet Ingenjören nr 4 (2012) kunde vi bland annat läsa om ingenjörer som utvecklar olika hjälpmedel för rörelsehindrade, och i Ingenjören nr 2 (2012) finns en jättefin berättelse om kuvöser som hjälper väldigt mycket för tidigt födda barn att faktiskt överleva. Dessa produkter kommer aldrig uppfylla kravet på att de ska säljas i ett stort antal. Inte heller kommer de ha fått ett så stort intresse att de kan uppfylla årets julklapps första kriterium.

I Tanzania bygger Ingenjörer utan gränser vattentankar tillsammans med organisationen Mavuno Project. Något du kan göra – utanför använd en gång och släng sedan – är att ge en julklapp till detta arbete, och därigenom hjälpa en familj i Tanzania att få bättre tillgång till vatten. Tänk vilken julklapp det skulle vara för familjen som får det där vattnet på närmre hand, och kan låta sina barn kunna lägga tiden på att utbilda sig istället för att hämta vatten.

Och vill du (hellre? också?) ge ett bidrag till en organisation som arbetar på närmre håll, kan du till exempel ge pengar till Mattecentrum som arbetar med att öka kunskapsnivån och intresset för matematik hos Sveriges barn och ungdomar.

Det tycker jag är två alldeles utmärkta presenter, som på sikt gynnar hela samhällsutvecklingen.

Ska’ru lukta på glöggen, pojk?

Lotta Ljungqvist

"Jag har väldigt specifik skostil, gillar regnbågar och inspireras av ungar"

Relaterade inlägg
Lämna ett svar