Vad gör en ingenjör?

Frågetecken

Häromveckan skickade jag ut en fråga på Facebook, där jag bad folk säga vad de tänkte på när de hör ordet ingenjör. I första hand var det för att jag ville hitta symboler och bilder som skulle kunna symbolisera ingenjörsyrket, men även för att jag är nyfiken på vad folk (i detta fall mina Facebookvänner – kanske inget representativt urval, men…) tycker och tänker om ingenjörer. Jag fick en hel del olika svar; betong, smarta människor, Chalmers, problemlösare etc. Några svarade också ”ingen gör”. Och jag har tänkt på just det en del. Jag tror att ”ingen gör” var skrivet med glimten i ögat; lite ordvitsigt, sådär. Men det värsta är att jag tror att det ligger en hel del sanning i det också. Kanske inte att ingen tänker på ingenjörer, men kanske snarare att väldigt få kanske faktiskt vet vad en ingenjör gör.

Allmänhetens syn på ingenjören

Sveriges Ingenjörer har gjort en undersökning bland allmänheten för att ta reda på synen på ingenjören. Eftersom undersökningen inte är lanserad än kan jag inte säga allt för mycket om resultaten. Däremot kan jag säga att de flesta svarade att ingenjörer är intelligenta, framåtblickande, kreativa och noggranna. Ungefär hälften sa att ingenjörer är pålitliga och världsvana. Något färre svarade att ingenjörer är ansvarsfulla, utåtriktade och snabba. Sveriges Ingenjörer menar att alla dessa kvaliteter ingår i ingenjörens yrkesutövning. Jag instämmer. Och jag tycker att det är viktigt att vi sprider vad som de facto ingår i en ingenjörs jobb.

För några veckor sen skaffade jag twitter. Som relativt färsk twitteranvändare kan jag inte påstå att jag kan detta sociala nätverk alls. Däremot har jag förstått vissa saker, som att de som följer varandra oftare gör det för att de är intresserade av samma frågor än för att de är kompisar. Och även om jag i första hand twittrar privat känner jag att det kan vara svårt att helt lämna den professionella Lotta därhän. Därför följer jag bland annat ett gäng ingenjörer och ingenjörsorganisationer, inte minst för att höra vad de säger/tycker/tänker om frågor som rör ingenjörer.

”Igår tappade jag lite energi. Skulle prata om ”vad man gör som ingenjör” på gymnasieskola i lkpg. 3 naturelever (av fyra klasser) kom…”

Detta fick jag vidarebefordrat till mig från Ingenjörer utan gränser via twitter igår kväll. Det vidarebefordrade meddelandet avslutades med #vadgöreningenjör, som ämnesområde. Och där rullade det vidare av bara farten (det gör lätt så på twitter), och vi drog igång ovan nämnda ”hashtag” och uppmanade där ingenjörer att berätta om vad de gör som ingenjörer. Detta för att kunna samla ihop saker som ingenjörer gör, och för att kunna få fler att se vad ingenjörer gör.

Om du är en twittrande ingenjör – bidra gärna med 140 tecken om vad du gör på ditt jobb!

Just nu deltar Sveriges Ingenjörer vid Sacos studentmässa i Stockholm. Nästa vecka är motsvarande mässa i Malmö. Där delar vi ut vår rykande färska folder Plugga till ingenjör!. Foldern är ett sätt för Sveriges Ingenjörer att öka intresset för ingenjörsyrket – genom att beskriva vad en ingenjör gör på jobbet. För rent krasst – jag har många gånger känt att frågan ”vad gör en ingenjör?” ligger i luften när jag säger att jag jobbar hos Sveriges Ingenjörer. Och kan vi inte ens själva beskriva det, hur kan vi då tro att unga ska söka sig till ingenjörsyrket?

Lotta Ljungqvist

"Jag har väldigt specifik skostil, gillar regnbågar och inspireras av ungar"

Relaterade inlägg
Lämna ett svar