Hur kommer framtidens näringsliv se ut?

Det svenska arbetslivet har sedan 50-/60-talet till idag utvecklats mot alltmer tjänstebaserad produktion, från att ha varit en nation baserad på tung processindustri som haft de flesta arbetstillfällena. Den svenska offentliga sektorn har länge haft en stor sysselsättningsgrad. Trendbrottet man ser, är att man fortsätter med samma verksamhet, men under privat regi. Idag börjar fler och fler företag att införa flexibla arbetsplatser. Det gamla skrivbordet ser idag annorlunda ut, om det ens finns: Arbetsplatserna är inte geografiskt givna. Du väljer arbetsplats utifrån vad som passar dig och den aktiviteten du skall göra. Tekniken har möjliggjort ett platsobundet arbetsliv. Du kan när som helt kommunicera med vem du vill och du kommer alltid åt den informationen du behöver ha tag i. Behovet av att visa upp sig själv har ökat i den takt de digitala verktygen har utvecklats. Man vill skapa något eget, bilda egna företag. Tekniken suddar ut gränserna mellan arbete, privatliv och internet. Hur kommer då framtidens arbetsliv att behöva anpassa sig till detta?

Vilka anställningsformer behövs för att få framtidens arbetsliv att fungera bra? Hur behöver ledarskapet utvecklas? Vad behövs då arbetet flyter samma i både tid och rum, då vi inte alltid utför arbetet på en viss plats mellan vissa klockslag? Vad blir fackens och arbetsgivarorganisationernas roller framöver? Och vilka incitament blir viktiga – för företag och individer – som kompetensutveckling?

Detta, bland annat, undrar Sveriges Ingenjörer. Och det är vi inte ensamma om. Därför arrangerar vi ett lunchseminarium i Almedalen tillsammans med fem andra Saco-förbund (DIK, Jusek, Civilekonomerna, Naturvetarna, Akademikerförbundet SSR) samt Unionen och Almega. Deltagare på seminariet är morgondagens makthavare och beslutsfattare. De kommer diskutera, med yngre politiker och kända entreprenörer och opinionsbildare, hur arbets- och näringslivet ska se ut och hur vi kan hantera alla förändringar.

Bambusers Måns Adler, framtidsspanaren Ida Hult, mattesnillet Johan Wendt, Folkpartiets partisekreterare Nina Larsson och socialdemokraten Ardalan Shekarabi är på plats. Komikern, programledaren, teknikexperten och bloggaren Karin Adelsköld modererar paneldebatten mellan dem.

Är du morgondagens beslutsfattare? Kom till Almedalen och hjälp oss hitta svaren. Läs mer om seminariet i Almedalskalendariet eller på Facebook .

Skrivet av Patrik Nilsson, tidigare utredningschef

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Lämna ett svar