5000 fejkade lönebesked från norr till söder

Under de två första veckorna i maj har vi delat ut nära 5000 fejkade lönebesked till teknologerna på 15 lärosäten, från Luleå i norr till Malmö i söder. Satsningen som går under namnet ”Rätt lön” är en del i förbundets arbete med att hjälpa teknologer till rätt lön och anställningsvillkor när de söker sina första ingenjörsjobb. Det är nämligen rätt mycket att tänka på.

Varje år tar förbundet fram ingångslönerekommendationer (http://www.sverigesingenjorer.se/tycker/Sidor/ingangslon.aspx). Siffrorna baseras på löneenkäten från föregående år och är tänkta att fungera som en fingervisning när du som nyutexaminerad förhandlar din första lön med för en högskoleutbildad ingenjör relevanta uppgifter. Sverige är nämligen beroende av kompetenta ingenjörer och kvalificerad teknisk kompetens ska ge utdelning.

Förutom att vår årliga löneenkät ger oss ett bra underlag för ingångslönerekommendationer, visar den en hel del annat intressant. En sådan sak är att kvinnliga ingenjörer i snitt får nästan 900 kronor mindre än manliga i ingångslön – och dessutom ofta förväntar sig en lägre ingångslön, trots samma utbildning och kompetens i ryggen! Den som förväntar sig lägre lön kommer också att få lägre lön.  Förbundet jobbar aktivt med att jämna ut oskäliga löneskillnader och med att peppa alla blivande ingenjörer inför den första löneförhandlingen. Ingångslönen är avgörande för den framtida löneutvecklingen så det gäller att hamna rätt redan från början.

Men, det är som sagt mycket att tänka på. Förutom lönen bör du ha koll på det där med anställningsvillkor innan du skriver under ditt första anställningsavtal. Ingångslönerekommendationen inkluderar nämligen inte restids- och övertidsersättning och tar inte hänsyn till andra villkor, såsom huruvida arbetsgivaren har kollektivavtal. En sak som få känner till är att kollektivavtalet reglerar dina villkor för bl.a. övertid, semester och pension – till ett värde av uppemot 100 000 kronor per år. Det är en enorm summa. Har arbetsgivaren inte kollektivavtal ska du själv förhandla dina villkor. Eller ta hjälp av Sveriges Ingenjörer.

Hur det såg ut när kuverten delades ut kan du se här (http://www.jnytt.se/nyhet/47350/delade-ut-fejkade-lonekuvert) och här (http://www.ingenjoren.se/2012/05/vad-ar-ratt-ingangslon-som-ingenjor/).

Skapa de bästa förutsättningarna för att du ska få rätt lön. www.sverigesingenjorer.se/rättlön Och hör av dig, om du vill ha några goda råd på vägen.

Mobilapplikationen Akademikerlön finns till iPhone och android-telefoner. Akademikerlön är framtagen av tio Sacoförbund, bland annat Sveriges Ingenjörer.  I appen finner du lönestatistik som baseras på cirka 260 000 löner. Utöver nyttig statistik finner du även en mängd lönetips. Akademikerlön är till för dig som gillar att ha allt i din telefon. Självklart är den gratis! Du kan läsa mer om appen på vår facebooksida https://www.facebook.com/akademikerlon?sk=app_7146470109 eller ladda ner från i-tunes http://itunes.apple.com/se/app/akademikerlon/id419326210?mt=8 respektive Google Play/Android Market https://play.google.com/store/apps/details?id=com.akademiker.android&feature=search_result.

Gilla oss på facebook – https://www.facebook.com/SverigesIngenjorer.

Skriven av Anna Libietis Jacobson, f.d studenthandläggare

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Kommentar ( 1 )
 1. Björn
  2012-05-20 at 09:55

  Mycket bra initiativ. Nästa år kan ni gå ett steg längre; nedan är baserad på eran statistik för löner i Europa, (http://www.sverigesingenjorer.se/SiteCollectionDocuments/Lonestatistik/Utlandsenkat/sammanstalln_ubs_2009.pdf)

  ——–

  Ingångslön: 30 000

  Kommentar: Tyvärr, din lön blev inte rätt. Hade du bott i Tyskland hade de tyska företagen ansett du varit värd ungefär 30% mer i lön. Italienska företag hade antagligen gett dig ~10% mer och Schweiziska nästan dubbelt så mycket.

  Faktum är att svenska ingenjörslöner ligger i mellanskiktet i Europa. Sverges Ingejörer rekommenderar sina medlemmar att flytta till något annat land i Europa för att få en mer rättvis lön.

Lämna ett svar