De löjligt rika – hur blev dom det?

Häromdagen kunde vi läsa att Erik Schmidt, Googles styrelseordförande, har för avsikt att sälja aktier för fullständigt sanslösa 1,45 miljarder dollar under året som kommer. Ja, det är rätt uppfattat: en (1) enda person kammar hem nära 10 miljarder kronor. Hur är det möjligt?

Jag famlar lite på nätet och hittar en tio-i-topp lista över dollarmiljardärer på Wikipedia. Har de något gemensamt, funderar jag, som kan urskiljas med blotta ögat?

(Observera att siffrorna inom parentes nedan inte är ålder, utan förmögenhet i miljarder dollar per 10 mars 2011).

Högst upp står den mexikanske telekomgiganten Carlos Slim (74). I hans bakgrund hittar man bland annat en ingenjörsexamen från Universidad Nacionál Autónoma de Mexico.

Nummer två är Bill Gates (56). Ungefär vad han har sysslat med är bekant för de flesta, men någon ingenjörsexamen har han inte. Ingen examen alls, faktiskt, bara ett par år i Harvards datorhallar som inte gav något akademiskt kvitto.

Som nummer tre hittar vi Warren Buffet (50). Placeringsgurun framför andra har en Bachelor of Science in Business Administration, vilket inte kommer som någon överraskning. Möjlig kuriosa är att han sägs ha tyckt om matematik i high school.

Fyran är fransmannen Bernard Arnault (41). Han har gjort sin karriär i lyxartikelvärlden, med parfymer, kläder och fint dricka. Lite märkligare kanske att han har en ingenjörsexamen från École Polytechnique, men ok.

Femte plats intas av Lawrence Ellison (39) på Oracle. Inte heller han har lyckats ta någon examen, men han sägs först ha kommit i kontakt med datorteknik under sin tid vid University of Chicago.

Sexan Lakshimi Mittal (31) är en indisk stålmagnat men en Bachelor of Commerce från St. Xavier’s College i Calcutta i fickan.

Nummer sju är spanjoren Amancio Ortega Gaona (31). Det rör sig tydligen om en mycket diskret person, av allt att döma self-made inom spansk modeindustri.

På en åttondeplats finns Eike Batista (30), en brasilianare som driver företag inom energi- och gruvindustri. Han läste till ingenjör i metallurgi vid Aachen University, men hoppade av före examen (vi börjar se ett genomströmningsproblem här…).

Nian sedan är Mukesh Ambani (27), chef för indiska Reliance Industries, ett konglomerat som driver en mängd olika verksamheter inom bland annat olja och gas. Man får anta att hans ingenjörsexamen i kemiteknik från Institute of Chemical Technology i Mumbai måste ha varit till någon nytta.

Så till sist tiondeplatsen, som innehas av Christy Walton (26), änka efter Sam Walton som startade Walmart. Mr. Walton hade en examen i business från University of Missouri.

Finns det något mönster här? Vi ska inte vara för snabba. Faktorer som inte finns med är t.ex. social och ekonomisk utgångspunkt, personlighet och utförsgåvor, tillfälligheters spel och ren tur. Tre av världens tio rikaste personer har i för sig en ingenjörsexamen medan en fjärde inte fullföljde sina ingenjörsstudier. Två till har en mer eller mindre organiserad bakgrund inom datorteknik. Men visst gick det bra också för de två som hade en examen i ekonomi. Några tandläkare hittar vi dock inte.

Så hur är det då med Eric Schmidt? Ja, av allt att döma är han kusinen från landet i det här sammanhanget. Inte ens i betydligt längre listor över miljardärer lyckas jag hitta honom. Men det jag kan säga är att han har en ingenjörsexamen i elektroteknik från Berkely.

Olle Dahlberg

"Vill helst se utsikten lite längre upp. Men boken är inte fel."

Relaterade inlägg
Lämna ett svar