Läget ljust i mörka Småland

De vida skogarna må skymma sikten på sina ställen men diskussionen på Länsresidenset i Växjö präglades av teknikoptimism och framtidstro. Småland har både en flora av mindre företag och flera stora. Småland har både en hantverkstradition med möbler och glas och framstående teknikföretag som Alstom Power och Volvo Construction Equipment, som är världsledande inom sina områden. Spännande utveckling kan ske där det mer hantverksmässiga och det teoretiska möts. Ett företag som IKEA har traditionellt inte anställt många ingenjörer men deras behov av teknisk kompetens ökar för att finna bättre lösningar för förpackningar och logistik.

Utgångspunkt för diskussionen var att frågan om kompetensförsörjning är helt avgörande för att Småland ska fortsätta utvecklas. För att detta ska lyckas krävs både att personer med rätt kompetens utbildas i regionen och att företagen lyckas attrahera duktiga ingenjörer från andra delar av landet. Detta förutsätter i sin tur ett nära samspel mellan företag, högskola och politik.

Mötet arrangerades av Sveriges Ingenjörer i samarbete med landshövdingen i Kronoberg, Kristina Alsér, den 6 april och var samtidigt avstamp för förbundet jubiléumsturné riket runt. Mötet samlade personer från ledningarna för länet, några företag, högskolan och regionala politiker som tillsammans med personer från förbundet centralt och från distriktsstyrelsen fick tillfälle att diskutera hur teknik och ingenjörer bidrar till regional utveckling och tillväxt.

Johan Sittenfeld, utredare

Johan Sittenfeld

"Jag drömmer om vandringar i ödsliga berg och kajakfärder i stilla vatten"

Relaterade inlägg
Kommentar ( 1 )
  1. Pontus
    2011-10-18 at 18:17

    Jag tycker att Småland ska lyfta fram det små företagen som jobbar med tjänster. Sverige är på väg in i tjänstesamhället och bort från industrin!

Lämna ett svar