Läge för illojala ingenjörer

Arbetsförmedlingen rapporterar idag att jobben blir fler och att arbetslöshet sjunker. Inom teknik och data finns nu drygt 3800 jobb (hälften vardera) på Arbetsförmedlingens platsbank, inräknat ingenjörer inom bygg. Det är c:a 70 procent fler än för ett år sedan, och faktiskt fler i båda kategorierna än under toppen före finanskrisen. Antalet jobb i platsbanken bör ändå bara ses som en indikator, eftersom – i bästa fall och i genomsnitt – högst 40 procent av alla jobb omfattas.

Arbetsmarknaden är alltså gynnsammare än på ett bra tag, och det finns skäl att se sig om efter nytt jobb.

Men vänta nu? Är det inte snarare läge att lojalt streta på för det egna företaget och ge det en rejäl skjuts framåt för att därigenom bidra till exportinkomster och tillväxt? Låt oss som hastigast kika på hur det resonemanget håller:

Streta på  < check >
Export       < check >
Tillväxt      < check >
Lojalt        < ..……. >

För säkerhets skull lägger vi ifrån oss pennan och väntar med att kryssa för den sista faktorn tills vi granskat den ännu lite närmare.

Enligt Sveriges Ingenjörers löneenkät 2010 bytte så mycket som 19 procent av medlemmarna i privat sektor jobb, inom eller utom företaget, de då inte fullt lika goda tiderna till trots.

Den individuella löneökningen för de som bytte jobb inom företaget eller koncernen blev i snitt 7,4 procent, jämfört med 3,5 procent för dem som inte rörde på sig alls. Men om man tittar på den grupp som helt bytte företag, var den individuella löneökningen 10,9 procent.

Så nej, jag låter pennan vila, och lämnar rutan för lojalitet tom.

Olle Dahlberg

"Vill helst se utsikten lite längre upp. Men boken är inte fel."

Relaterade inlägg
Kommentarer ( 10 )
 1. Johan Larsson
  2011-05-24 at 12:09

  Det är lite synd att det är så besvärligt att ha en löneutveckling om man jobbar kvar på samma ställe. Jag kan definitivt se en poäng med den korsbefruktning som uppstår med rörlighet på arbetsmarknaden. Samtidigt kan jag se att det finns en poäng med att verka inom samma område längre perioder och skaffa sig bredd och djup inom aktuellt område.

  Jag har ett förslag på en incitamentsstruktur som jag tänkte att ni andra kan få ge synpunkter på:

  Företaget tar varje år fram premieringsgrunder, exempelvis kompetens och förmåga att dela med sig av kompetens.

  Modellen för löner skulle sen omformuleras så att X% skulle utgöra en fast lön och Y% en rörlig lön. Den rörliga lönen skulle fördelas utefter hur man har presterat utfifrån premieringsgrunderna föregående år.

  Jag tror att det finns förutsättningar för att det skulle kunna gynna både arbetstagare och arbetsgivare. Detta då arbetsgivaren skulle ha möjlighet att locka yngre med möjlighet till högre löner.
  Vidare skulle man komma ifrån det statiska i en traditionell karriär.
  För arbetstagaren tror jag att det skulle upplevas som positivt med en tydligare och mer direkt koppling till prestationen.

  Jag tror att begreppet karriär kan vara problematiskt i sig då det antyder en ökning av lön över tid. Detta låter som åldersdiskriminering vilket är olagligt.

 2. Johan Larsson
  2011-05-24 at 12:14

  Mängden kommentarer till blogginläggen antyder att det skulle finnas ett behov av ett forum för oss medlemmar. Det finns gratis forummjukvaror så det borde inte vara något problem. Tror även att det skulle kunna innebära en effektivisering då SI kunde undvika att svara på samma fråga många gånger.

  Tänkbara kategorier:
  Platsannonser
  Löneutveckling, målsamtal etc
  Statistik
  Juridik
  Myshörna för random off topic

 3. TimG
  2011-05-24 at 14:50

  Jag är inte medlem i någon fack på grund av just den här. Pengarna aldrig kommer tillbaka.

 4. Ingenjörsbloggen
  Ingenjörsbloggen
  2011-05-26 at 07:48

  Härligt med aktiva och debattlystna människor.

  I dagsläget har vi inga planer på att öppna ett medlemsforum, eftersom det tar mycket tid och resurser i anspråk om det ska hålla hög kvalitet och kännas aktuellt och relevant.

  Däremot finns det möjlighet att såväl starta diskussion som kommentera i Sveriges Ingenjörers facebok-grupp, http://www.facebook.com/group.php?gid=4442847677&ref=ts
  /Bloggredaktionen

 5. Joakim
  2011-05-26 at 18:27

  @Ingenjörsbloggen:

  ”det tar mycket tid och resurser i anspråk om det ska hålla hög kvalitet och kännas aktuellt och relevant.”

  Jag hänger inte med på vilket sätt det skulle ta så mycket tid och resurser anspråk? Det finns ju färdiga mjukvarupaket för debattforum som är jätteenkla att sätta upp (och vissa är t.o.m. gratis). Sedan är det upp till medlemmarna att debattera relevanta ämnen.

  Det finns många privatpersoner som driver debattforum på sin fritid, så då borde väl Sveriges Ingenjörer som har heltidsanställda webbadministratörer och en stab av samhällsdebattörer kunna ordna saken kan man tycka. Lite pinsamt om fackförbundet för ingenjörerna i Sverige inte skulle klara av en sådan sak… 😉

 6. Beräkningsingenjören
  2011-05-27 at 06:51

  @Joakim: De flesta representanter för SI är inte ingenjörer själva vad jag förstår. Att de ska hitta en pragmatisk lösning på ett teknisk problem är således knappast troligt..

 7. Olle Dahlberg
  2011-05-27 at 08:42

  Så det kanske är en liten brist på ingenjörer, trots allt, och av ett slag som inte hade varit uppenbart 1800-kallt 🙂

 8. Ingenjörsbloggen – Dags att rösta med fötterna?
  2011-05-30 at 13:35

  […] Men på de företag där arbetsgivaren inte vill, inte bryr sig eller inte förmår driva en seriös löneprocess kvittar det detsamma. Där återstår i slutändan bara ett val: att låta sig nöjas, eller att byta jobba och få den löneökning du aldrig annars kommer få. […]

 9. Joakim
  2011-06-20 at 18:59

  Hej Bloggredaktionen,

  Ett debattforum verkar vara efterfrågat bland medlemmarna. Jag tänkte därför höra av vilka konkreta anledningar ni tror att det skulle ta mycket tid och resurser i anspråk att tillhandahålla ett sådant?

 10. Ingenjörsbloggen – Sverige behöver ingenjörer – men behöver ingenjörer Sverige?
  2011-11-16 at 17:45

  […] enskilda ingenjörer byter jobb kan synas vara ett lönsamt initiativ bara för individen, men man ska inte glömma att den samlade effekten av att många gör […]

Lämna ett svar