Jodå, lagen är faktiskt ganska bra

SvD skriver i dagens Näringslivsdel att lagen inte räcker till. Det hela handlar om föräldraledighetslagen och dess förbud mot missgynnande i samband med föräldraledighet. Jag tycker faktiskt att lagen är riktigt bra till sitt innehåll. Felet är, som med många andra bestämmelser, att den inte följs. Då händer sådana hemska saker som för Jennie i en av artiklarna. Vi alla måste hjälpas åt att se till att lagen efterlevs. Och att uppmärksamma när så inte sker. Sveriges Ingenjörers medlemmar, både mammor och pappor, har också vittnat om att de halkat efter både vad gäller lön och karriär efter en föräldraledighet. Den undersökningen, Kids och Karriär 2005, gjordes dock innan det nya missgynnandeförbudet infördes i lagen. Det som bland annat säger att en föräldraledig ska följa med i löneutvecklingen som om hon/han hade varit på plats. En väldigt tydlig och bra regel.  Nu i vår gör vi om undersökningen. Kids och Karriär 2011. Det ska bli riktigt spännande att se vilken effekt den nya bestämmelsen har fått för ingenjörerna. Vi åtekommer med resultatet.

Helene Sjöman
Relaterade inlägg
Lämna ett svar