Skilda världar nu då?

Nej, knappast. Samma värld. Men olika behandling. DN  berättar idag om en kvinnlig professor som gång på gång förlorar kampen om forskningsbidrag. Hon förlorar mot män med sämre meriter. Jag hoppas att hon inte ger upp. En debattartikel i samma tidning Sveriges Ingenjörers undersökning ”Karriär – Hur då?” vittnar om just det. Kvinnor kommer i samma utsräckning som män ”dit de vill”. Men de har en svårare väg dit. Orimligt. Obehagligt. Och oklart hur man ska komma till rätta med problemet. Nejmen, det här lät ju nästan precis som det jag skrev häromdagen? Jahaa…. Oj då. Har det hänt igen…?

Helene Sjöman
Relaterade inlägg
Kommentarer ( 7 )
 1. Lasse
  2010-12-15 at 17:12

  Det är väldigt lätt att skylla sina personliga misslyckanden på att man är diskriminerad. Själv är jag övertygad om att alla problem jag drabbas av till 100% beror på att jag är mobbad för att jag är flintskallig!

 2. Mats
  2010-12-15 at 17:53

  Det där beteendet att vissa släpps före på grund av osakliga skäl är som en cancer i samhället. I fråga om forskning och forskningsresultat torde det väl vara tusenfalt gånger mer intressant att söka forskningsmedel från andra länder som t.ex. Kina? Tror nog de betalar bra mycket bättre än vad dessa excellenta svenska ”bidrag” representerar.

 3. Emilez
  2010-12-15 at 19:26

  Inom IT-branschen är det nog vanligt att manliga sökande väljs bort mot en kvinnlig sökande med sämre kompetens, eftersom de flesta IT-företagen vill ha fler kvinnor för att jämna ut könsbalansen.

  Anser ni inom förbundet att det är diskrimingering mot de mer kompetenta manliga sökande i det här fallet?

  Jag har dock ingen åsikt i övrigt om ditt inlägg, huruvida det är diskriminering eller ej eftersom jag inte läst så noga.

 4. Helene Sjöman
  2010-12-16 at 09:11

  Hej Emilez,

  Ja, om den person som är mest kompetent väljs bort just på grund av könstillhörigheten är det könsdiskriminering, oavsett om det drabbar en kvinna eller man. Vid lika meriter är det ibland tillåtet att välja en person av det underrepresenterade könet, just på grund av dennes könstillhörighet, så kallad positiv särbehandling, men det gäller alltså om personerna är lika kvalificerade. (Kvotering – att välja en person av underrepresenterat kön, oavsett dennes meriter – är däremot inte tillåtet.)

  Vänliga hälsningar

  Helene Sjöman

 5. Ingenjören
  2010-12-17 at 11:05

  Ja det såg man mycket av när man var ny ingenjör, med teknikintresse sen barnsben, och toppbetyg fick stryka på foten mot kvinnliga motsvarigheter med 3 i snitt och noll intresse.

 6. MiaS
  2010-12-17 at 22:24

  Rapporten va korrupt på gränsen till skandalös! Läs hela analysen på GenusNytt.se

  http://genusnytt.wordpress.com/2010/12/16/genusnytt-granskar-forskningsrapport-var-vinklad/#comments

 7. Ina Franks
  2010-12-23 at 22:19

  Hej Emilez, Ja, om den person som är mest kompetent väljs bort just på grund av könstillhörigheten är det könsdiskriminering, oavsett om det drabbar en kvinna eller man. Vid lika meriter är det ibland tillåtet att välja en person av det underrepresenterade könet, just på grund av dennes könstillhörighet, så kallad positiv särbehandling, men det gäller alltså om personerna är lika kvalificerade. (Kvotering – att välja en person av underrepresenterat kön, oavsett dennes meriter – är däremot inte tillåtet.) Vänliga hälsningar Helene Sjöman

Lämna ett svar