Nördtjejer efterlyses

Idag läser jag om nördtjejernas revansch i DN. Många är upprörda över att tjejer skaffar sig egna nätverk utläser jag från artikelns kommentarer. Jag blir upprörd över att människor blir upprörda. Till våren genomförs Teknik-SM för 12:e gången. 2010 var 10% av de tävlande tjejer. I semifinalen var 100% killar. Det är uppenbart att det finns strukturer som gör att tjejer inte deltar i olika forum. Om det i detta fall beror på Teknik-SM, på killarna, på att tjejerna själva (som vissa säkert skulle påstå)  eller på en kombination av olycksaliga omständigheter låter jag vara osagt. Jag vet bara att jag jobbar med Teknik-SM och det är ett projekt som jag kan påverka. Och jag ska göra mitt yttersta för att få så många nördtjejer som möjligt att tävla med sina geniknölar 2011. Teknik-SM är till för alla. Puss & Kram

Skriven av Lisa Bondesson, f.d projektledare teknikintressefrågor

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Kommentarer ( 11 )
 1. Cecilia
  2010-12-01 at 14:09

  Hej Lisa,

  Du skrev ”2010 var 10% av de tävlande tjejer. I semifinalen var 100% killar.”

  Men om det hade varit en tjej i semifinalen så skulle det inneburit att det var 25% tjejer i semifinalen, jämfört med endast 10% av de tävlande. Hade inte det varit mer konstigt?

  Sen skrev du ”Det är uppenbart att det finns strukturer som gör att tjejer inte deltar i olika forum.”

  Men trots att det är så ”uppenbart” kunde du sedan inte påvisa några sådana ”strukturer”. Det kan helt enkelt inte ha att göra med att tjejer och killar har olika intressen generellt? Eller anser du att det också är ”strukturer” som ligger bakom att så många tjejer söker till sjuksköterskeutbildningen, men väldigt få som söker till fordonsprogrammet på gymnasiet?

  Frågan är också varför det nödvändigtvis ska läggas en könsaspekt på allting? Ska det bildas liknande nätverk som i DN-artikeln fast för homosexuella, invandrare, personer från icke-akademikerhem, osv också? Varför inte bara låta alla vara individer som ges samma förutsättningar och som sedan själva får göra sina egna fria val?

  Till sist vill jag bara tillägga att jag gärna ser mer tjejer som intresserar sig för teknik (på det programmet på teknis som jag gick var det i och för sig ganska fifty-fifty). Men det måste ske av egen vilja och på egna meriter. Jag vill i alla fall inte bli inkvoterad eller ”incurlad” då jag tycker det känns nedvärderande.

  Så fortsätt gärna att jobba för att fler tjejer intresserar sig för teknik, så länge det görs med schyssta metoder. Det är i alla fall min önskan!

 2. Joakim
  2010-12-01 at 18:48

  Bra med Geek Girl Meetup, tycker jag. Träffat några av dem vid tillfälle. Smarta tjejer. Absolut.

  Angående om att läsa kommentarerna på dn.se vill jag bara säga: GÖR DET INTE. Det är enklast. Vill inte veta vilka det är som skriver där, men det är inget lyckligt gäng. Bortse från den skocken!

  Keep up!

 3. Cecilia
  2010-12-01 at 20:53

  Hej igen,

  Vill bara förtydliga att det var följande jag främst reagerade på:

  ”Det är uppenbart att det finns strukturer som gör att tjejer inte deltar i olika forum. […] Jag vet bara att jag jobbar med Teknik-SM och det är ett projekt som jag kan påverka.”

  Fick lite obehagliga feminist-vibbar av det texten…

  Språkbruket ser vanligtvis ut så nämligen. Först hänvisar man löst till strukturer (läs ”patriarkala strukturer”) utan att ge några konkreta belägg för detta. Sedan menar man att kvinnor orättvist missgynnas av detta (det är aldrig män som missgynnas). Med denna motivering åsidosätter man sedan kompetens som jämlik värderingsgrund och inför kvotering eller ändrar undervisning, urvalsmekanismer och regelverk så att kvinnor gynnas av detta (på mäns bekostnad).

  Jag hoppas verkligen inte det är sådana planer du har för Teknik-SM. Att ändra Teknik-SM bara för att passa, locka eller gynna specifikt tjejer vore att undergräva dess trovärdighet totalt. Även om det kan tyckas lockande så gör det mer skada än nytta. Tro mig, jag har själv varit med om sådant. Det slår undan benen på oss som tagit sig fram på egna meriter eftersom alla kvinnor då stämplas som inkvoterade samt att vi tagit oss fram på orättvisa grunder. Man får ingen auktoritet eller trovärdighet efter det.

  Och hur kul vore det att ropa ”Hurra jag vann!” när man själv och alla andra vet att man gör för att tävlingen ändrats för att passa eller gynna en viss kategori av deltagare?

  Så jag hoppas verkligen att du inte väljer den vägen. Mycket bättre att istället jobba för att fler väljer att delta och sedan låta bästa tjej eller kille vinna av egna meriter vill jag mena!

 4. Maria Söderberg
  2010-12-02 at 09:12

  Hej Lisa,

  Helt rätt, jag tror att personer bakom initiativ som teknik-SM har stora möjligheter att jämna ut siffrorna! Vad har ni för andel tjejer i de tekniska utbildningar som teknik-SM vänder sig till?

  Ang kommentarerna på DN tror jag att ungefär hälften kan avfärdas direkt enligt kommentarsfältherreprincipen: http://brockbrock.com/herrlundkvist/?p=1162

 5. Lisa Bondesson
  Lisa Bondesson
  2010-12-02 at 11:56

  Det är inte min mening att slänga ut obehagliga feministvibbar… jag vill helt enkelt att Teknik-SM ska vara något som alla tycker är skoj. Ca: 26% av alla som läser till högskole- eller civilingenjör är kvinnor så fler än 10% deltagare i nästa års tävling vore glädjande.

 6. Ulrika Bohlin
  2010-12-02 at 14:03

  Hej Cecilia!
  Vad är det som säger att tävlingen så som den är utformad idag inte gynnar killar istället? Om det nu är 90 % killar som deltar så kan man ju börja undra. Tänk om det är killarna som idag måste säga ”Hurra, jag vann för jag är kille och tävlingen är utformad för mig!”? Det är ju precis lika illa att kvotera killar som att kvotera tjejer. Jag tycker att om tävlingen måste göras om för att locka både killar och tjejer så gör om den, men gör inte om den för att gynna en specifik grupp som sådan utan gör den attraktiv för båda könen. Ska killar och tjejer tävla så ska vi väll göra det på samma villkor. Tjejer ska inte behöva tävla på killarnas villkor i arrangerade tävlingar, även om vi för det mesta tvingas göra det i verkligheten.

 7. Cecilia
  2010-12-02 at 21:46

  Hej Ulrika,

  Jag tittade på reglerna (se http://www.tekniksm.se/contest/Sidor/regler2010.aspx) samt kvalfrågorna (se http://www.tekniksm.se/SiteCollectionDocuments/Teknik_SMkval2010_kvalfr%C3%A5gor.pdf) för år 2010.

  Jag tycker de verkar vara schyssta och kan inte se att de skulle gynna vare sig tjejer eller killar mer eller mindre? Eller hittar du något lurt med dem?

  För att förtydliga så är jag orolig för att det hela flummas till, så vi får se skräckexempel som det här:

  http://www.friatider.se/natuvetenskap-blir-nu-kultur-och-genusanpassad

  Teknik är trots allt teknik och måste få låtas vara det.

 8. Peter P
  2010-12-02 at 22:08

  Hejsan Linda Bondesson
  Det verkar vara många medlemmar som väldigt gärna vill att du ska svara på det just nu populäraste inlägget på bloggen.
  https://ingenjorsbloggen.se/2010/07/ingenjoren-ar-vard-mer-an-guld/

  Med tanke på att detta inlägg diskuteras flitigt på Facebook så kanske det är läge att ge ett svar angående förbundets strategi och mål.
  Det tolkas faktiskt som att förbundets primära syfte är att gagna sig självt.

 9. Lisa Bondesson
  Lisa Bondesson
  2010-12-03 at 12:16

  Hej Peter,
  tack för ditt inlägg. Nu har jag svarat: https://ingenjorsbloggen.se/2010/07/ingenjoren-ar-vard-mer-an-guld/

 10. Oskar
  2010-12-06 at 17:47
 11. Cecilia
  2010-12-06 at 20:47

  Kul serie Oskar… 😉

  Men om vi ska vara ärliga, är det inte lite lustigt att allt typiskt manligt som teknik, naturvetenskap, polisväsendet osv ska ändras för att passa tjejer. Samtidigt, hur ofta höjs det röster för att typiskt kvinnliga områden som vård, omsorg, skola osv ska ändras för att passa killar?

  Mao allt manligt ska göras kvinnligt, men allt kvinnligt ska bevaras kvinnligt.

  Själv tycker jag om teknik och naturvetenskap just för att det är exakt och logiskt (och det vet jag fler tjejer som gör också). Hade jag gillat något annat hade väl kanske läst till sjuksköterska eller någon flumkurs som ”Alternativandlighet och nya religiösa rörelser, från Rastafari till satanism” eller ”Socialantropologi: Mode, prestige och konsumtionsmagi”. Och jodå, de kurserna finns faktiskt på riktigt… 😉

Lämna ett svar