Lönesättande samtal ger det lilla extra – både för chef och medarbetare

Anders Brandt, ombudsman
kvinna-och-man-diskuterar
Fler och fler statliga chefer har lönesättande samtal med sina medarbetare. Det är till gagn både för verksamheten, chefen och medarbetaren. Saco-S undersökning bland chefsmedlemmar inom statlig sektor visar att 84 procent av cheferna tror på det lönesättande samtalet.

Det gör vi förhandlare inom statlig sektor på Sveriges Ingenjörer också!

Tvärtemot vad DN skriver 8/9 (”Lönesättande samtal ger inget extra”) så menar vi att lönesättande samtal har alla möjligheter att ge just det där lilla extra – utöver högre lön; feedback, sammanhang och synliggörande av medarbetarnas insats. Visst ser vi att det finns problem med chefernas möjlighet att påverka det ekonomiska utrymmet, men ser det som en utmaning under denna avtalsrörelse att ändra på det. Fler chefer måste få mandat att sätta lönen i samtal med medarbetaren. Vi ser det lönesättande samtalet som en framgångsmetod.

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Kommentarer ( 4 )
 1. Joakim
  2010-09-14 at 23:32

  ”Visst ser vi att det finns problem med chefernas möjlighet att påverka det ekonomiska utrymmet, men ser det som en utmaning under denna avtalsrörelse att ändra på det.”

  Problemet har ju funnits i flera år, och som artikeln i DN konstaterade ger lönesättande samtal fortfarande inget extra i lön. Vad konkret vill ni ska göras för att ändra på detta? Går det ens att göra något åt det? Ska SI tvinga företagen att ha lönesättande chefer som själva bestämmer hur stort ekonomiskt utrymme de vill avsätta till löneökningar? Eller hur ska det gå till rent praktiskt?

 2. Joakim
  2010-09-28 at 18:47

  Ingen på Sveriges Ingenjörer som vågar sig på att svara på frågorna?

 3. Daniel Svensson
  2010-09-29 at 18:36

  verkar inte vara många bloggare här som bryr sig om att svara… varför inte stänga av kommentarsfunktionen helt om ni ändå inte bryr er om vad medlemmarna tycker eller vad de har för frågor?

 4. Jenny Sjöberg
  2010-10-04 at 09:12

  Jodå, bloggarna svarar vanligtvis på frågor. Det är olyckligt att ni inte fått svar här än, men min gissning är att det handlar om prioritering av tid och inte om brist på mod.

  Titta gärna på andra inlägg så ser ni att det oftast finns svar!

  /Jenny, kommunikatör Sveriges Ingenjörer

Lämna ett svar