Är kollektivavtalen omoderna?

Maria Elinder, avtalsansvarig för IT&Telekom-sektorn

Satt idag i paneldiskussion med Civilekonomerna, Unionen och Almega för att diskutera en rapport som Ratio tagit fram på ämnet ”Kollektivavtalen och framtidens arbetsmarknad”. Jag tycker att rapporten utgår ifrån ett gammalt perspektiv, exempelvis skriver man att de etablerade sätten att förhandla och sätta löner kommer att utmanas och hänvisar till kollektivavtal med centralt fastställda lönenivåer. Vi inom IT-sektorn har inte varit berörda av sådana avtal på ca 10 år. Ratios  första slutsats i rapporten var att den svenska modellen var flexibel – vilket inte förvånade oss som arbetar med kollektivavtalsförhandlingar. Den andra slutsatsen var att vi skulle fortsätta modernisera kollektivavtalen – men hur och för vilka svarade inte rapporten på.

Jag tycker att både fack och arbetsgivarorganisationer har varit alldeles för dåliga på att marknadsföra vad ett kollektivavtal är, både de monitära villkoren som handlar om ca 100 000 kr per person/år i inbetalningar men även den otroligt viktiga frågan om att kunna vara med och påverka den organisation som man är anställd i. Utan kollektivavtal finns inte den möjligheten!
Se gärna debatten nedan:
http://www.ratio.se/sv/media/aktuellt/2010/kollektivavtalens-roll-paa-framtidens-arbetsmarknad.aspx och läs även mer på http://www.byggindustrin.com/nyheter/tjanstesektorn-tar-latt-pa-kollektivavta__7913

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Lämna ett svar