Vad lustigt att män råkar hamna på de bäst betalda jobben

Helene Sjöman, jämställdhetsansvarig

Idag skriver tidningen Ny Teknik  om Sveriges Ingenjörers årliga undersökning av ingångslöner bland civilingenjörer (privat sektor).  Det visar sig – än en gång – att nyutexaminerade män får högre lön än nyutexaminerade kvinnor.  Nästan en tusenlapp skiljer könen åt. Då är sifforna rensade från påverkan av ålder. Det är visserligen statistik som gäller olika arbeten, på olika arbetsplatser. Ingen direkt lönediskriminering kan alltså påvisas genom dessa uppgifter. Men ändå. Även om löneskillnaderna varierar något i storlek från år till år, är utfallet alltid till männens fördel. Och det kan ju knappast slumpa sig så att männen som grupp – år efter år – råkar vara duktigare än kvinnorna, råkar få mer kvalificerade tjänster som första jobb eller råkar hamna på mer välbetalda arbetsplatser… Vad kan det då bero på? Är det för att kvinnor förväntar sig en lägre lön och därför är mer försiktiga i sina lönekrav? Eller är det arbetsgivarna som tenderar att värdera män högre? Oavsett vad, så bör alla hålla ögonen på fenomenet.  Självklart ska det inte få fortsätta på det här viset.

Helene Sjöman
Relaterade inlägg
Lämna ett svar