Industrins efterfrågan på ingenjörer ökar igen

Olle Dahlberg, utredare utbildning&arbetsmarknad

I den senaste konjunkturbarometern från Teknikföretagen rapporteras att orderingången steg för tredje kvartalet i rad, vilket nu också börjat dra upp behovet av arbetskraft. Andelen företag som uppger brist på ingenjörer ökade till 16 % under årets andra kvartal, från 10 % under det första. Bland storföretagen rapporterade så mycket som en fjärdedel brist på ingenjörer. Ökningen är lika brant som den tidigare minskningen. Bottennivån nåddes under tredje kvartalet 2009, då bara 4 % av företagen upplevde brist på ingenjörer.

Även från Arbetsförmedlingen är tongångarna nu betydligt mer positiva, och man rapporterar om normaliserade varselnivåer, stigande orderingång och stärkta framtidsförväntningar bland företagen. Utsikterna på arbetsmarknaden varierar stort med de arbetssökandes bakgrund och förutsättningar, men inom några yrkesgrupper bedömer man att bristen på utbildade kan komma att växa under 2010 och 2011. Till dessa hör specialistyrken inom teknik och data.

I maj såg också Sveriges Ingenjörer en minskning i andelen ersättningsfall för medlemmar i a-kassan. I en första antydan till vändning, gick andelen ned till 1,3 % efter att under hösten och våren legat ha stadigt på 1,5 %. Det motsvarade dock fortfarande närmare 1300 medlemmar, och ligger fortfarande dubbelt så högt som i slutet av 2008 – då nivån förvisso var rekordlåga 0,6 %.

Allt detta är naturligtvis goda nyheter för alla ingenjörer, men det gäller i synnerhet för de som nu går ut från högskolorna.

Olle Dahlberg

"Vill helst se utsikten lite längre upp. Men boken är inte fel."

Relaterade inlägg
Kommentarer ( 4 )
 1. Emilez
  2010-06-10 at 12:08

  Kul att det börjar ljusna lite.

  Antar att det är mest erfarna ingenjörer som uppfyller höga krav det är brist på.

  Om det skulle ställa till problem har väl industrin ingen annan att skylla på än sig själv eftersom de inte låtit tillräckligt många unga ingenjörer bygga upp den erfarenhet som industrin behöver.

 2. Olle Dahlberg
  2010-06-10 at 12:31

  Ja, betraktade över åldersgrupperna ser andelen ersättningsfall som regel ut som en hängmatta – så även nu. I åldrarna från 30 till 44 år var andelen nu i maj 1,0 à 1,1%, medan den drog upp mot 1,8% för både äldre och yngre. En särskild ljusglimt syntes dock för de i gruppen 25-29, där andelen sjönk från 2,2% i april. Positivt även där alltså, men det kan nog fortfarande komma att röra sig både upp och ner till hösten.

 3. Robert Lyxell
  2010-10-21 at 19:37

  Hej Olle! Jag har länge funderat på vem jag ska fråga ang. framtida yrken inom teknisk naturvetenskap. Hoppas att du kan anta dig ett utlåtande då studiekonsulenter inte har den blekaste.

  Har länge funderat på att hoppa på en utbildning för att bli civilingenjör. Som det ser ut lutar det mot Teknisk Fysik eller Teknisk Datavetenskap. Egentligen tycker jag att alla ingenjörsyrken verkar lockande.

  Har du några prognoser till vart framtiden ser ljus ut?

  Tackar för svar på förhand.
  Robert Lyxell
  Student NTK Umeå.

 4. Olle Dahlberg
  2010-10-22 at 15:00

  Hej Robert,

  Vi rapporterar regelbundet av hur läget ser ut på arbetsmarknaden för våra medlemmar. Kanske du kan börja med att kika där. Du hittar materialet här: http://www.sverigesingenjorer.se/om_forbundet/Sidor/rapporter.aspx.

  Om det inte känner att det räcker, skicka mig ett mail på olle.dahlberg@sverigesingenjorer.se.

  Mvh
  Olle Dahlberg

Lämna ett svar