CSN-soppan

Idag bjöd studentkåren på KTH (med back-up från oss på Sveriges Ingenjörer) på soppkök utanför CSN.  Nu när fattigdomen breder ut sig bland flera av studenterna. Tidpunkten var väl vald eftersom aktiviteten inträffade samtidigt som representanter från fyra tekniska högskolor skulle träffa CSN: s generaldirektör Kerstin Borg Wallin.

Jag samtalade lite med dekanus Helene Dannetun från LiTH på trottoaren som var riktigt förbaskad på CSN:s beteende. En åsikt som hon delar med de andra skolornas representanter.

När generaldirektören kom och diskret försökte glida förbi folkmassan, fångades hon upp av Sveriges Radio som var på plats. Och tvingades försvara sig. Det blev tydligt att flexibilitet och empati inte är hennes linje: ”Regler är regler”. Att sedan CSN inte har reagerat på detta under flera år verkade inte spela så stor roll. Regler är tydligen mer regler 2010 än vad det var 2006-2009. Inte konstigt att flera tusen studenter är förvånade över återbetalningskravet. De har ju gjort som högskolorna har sagt till dem – och som dessutom har varit okej i flera år tillbaka.

I vart fall var båda sidor var väl nedsänkta i varsin skyttegrav när det var det dags att påbörja eftermiddagens långa möte. Själv stod jag kvar på trottoaren och sippade på soppan. Och tänkte på studenterna – klämda mellan två myndigheter som inte förmår prata med varandra.

I flera omgångar har jag varit i kontakt med departementet för att få dem att reagera på det stora misstag som CSN gör och om inte annat medla i situationen. Uppfattningen efter dessa samtal är att de är rätt så illa informerade på dep:et. Jag förstår dock försiktigheten med att blanda sig i denna härva. Att bli anklagade för ministerstyre i valtider är ju inte den bästa reklamen. Men samtidigt börjar detta bli befängt;  Studenter blir utan pengar som trots allt rätteligen är deras;  CSN tycker sig kunna bestämma hur de tekniska utbildningarna ska vara utformade och han som kan medla lyfter inte ett finger.

Soppan var i alla fall utsökt.

Skrivet av Patrik Nilsson, tidigare utredningschef

img_2230
Generaldirektör Kerstin Borg Wallin visar precis hur stor hennes flexibilitet är.

img_2256

img_2195
THS:s ordförande Tobias Porserud intervjuas av SVT

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Kommentar ( 1 )
  1. Jenny
    2010-06-17 at 15:46

    Se vad Tobias Porserud har att säga om aktiviteten utanför CSN:s kontor:
    http://www.youtube.com/watch?v=WkN52UqraZo

Lämna ett svar