Gratis kompetensutveckling

Helene Sjöman, Jämställdhetsansvarig

I Ingenjören finns en intressant artikel om hur en ingenjörsfamilj med fyra barn får ihop det dagliga tidspusslet. Det är roligt att läsa om hur pass bra det fungerar när familjen själv får bestämma vem av föräldrarna som ska vara hemma när och hur länge. Det är precis så de allra flesta ingenjörer vill att det ska vara, det visar vår undersökning Kids och Karriär.  Där framgår också att de flesta – både mammor och pappor – hade stannat hemma längre om ersättningen under föräldraledigheten hade varit högre.  I en  senare undersökning, Karriär – hur då? svarar många föräldrar att just tidsbrist, stress och svårigheter att kombinera familj och jobb har fått dem att avstå från ytterligare ”karriärkliv”.  Tiden är en bristvara för många, men det är nog särskilt påtagligt för den som har små barn hemma. Kanske bör vi värna ytterligare om att den rätt till deltid som finns för småbarnsföräldrar, inte bara ska vara en rätt på pappret? Utan en reell möjlighet till att både ha ett kvalificerat förvärvsarbete och rimligt med tid för barnen. Småbarnsåren kommer inte tillbaka. Däremot kommer troligen livet att kunna rymma många års heltidsarbete även för den som under några år väljer att stanna hemma på hel- eller deltid. Man ska heller inte glömma att föräldraskap många gånger innebär en hel del kompetensutveckling.   Som inte minst kommer arbetsgivaren tillgodo. Tänk vad kurser i effektivitet, ledarskap, delegering, konfliktlösning, medling o s v annars skulle ha kostat…

Helene Sjöman
Relaterade inlägg
Kommentar ( 1 )
  1. Joakim
    2010-05-24 at 07:45

    Bra inlägg. Tycker för övrigt att det är hög tid att diskutera arbetstidsförkortningar, inte bara för småbarnsfamiljer utan för samhället i stort. Tror vi är redo för det. Det är först när man förskjutit normen från 40-timmars veckan som problemet blir löst. Skulle gissa att vi idag jobbar mer per capita än vi gjorde för 40 år sedan, om man räknar in allt övrigt vi gör idag, som tidigare sköttes automatiskt, via företag eller myndigheter. Den effektivisering vi sett på tjänstesidan har framför allt varit på bekostnad av arbetsinsatser från konsumeneten. Vi scannar våra varor själv på ICA, vi hämtar våra brädor själv på Woody och detta, inbillar vi oss, spar tid. Det gör det inte. Vår privatekonomi inkluderar många fler val idag, som tar tid och som i många fall skapar ångest, då vi hela tiden förväntas byta mellan olika alternativ för att tjäna pengar; pensionsfonder, banker, mobiloperatörer, energibolag etc. För 40 år sedan var många kvinnor hemmafruar. Idag arbetar båda fulltid och pendalr längre sträckor, coh förväntas ta hand om hemmet efter jobbet. RUT-avdrag kanske många tycker är okej, men är det inte dags att omsätta lite av vår så kallade effektivisering i minskad arbetstid, eller ska fi fortsätta att jaga tillväxt i all evighet?

    Mvh

    Jocke

Lämna ett svar