Sifferlösa avtal – ett stort ansvar

 

Tobias Nilsson, ombudsman förhandlingsenhet industri

DN:s pappersupplaga rapporterar idag att SKTF säger upp sitt sifferlösa avtal med Almega Vårdföretagarna. Anledningen är att 30 procent av medlemmarna i branschen blev utan löneförhöjning förra året. Almegas förhandlingschef på området, Åsa Ramel, är förvånad: ”Vi har inte fått några signaler om att det inte fungerar”. Är hon rätt citerad är kommentaren anmärkningsvärd. En organisation som hanterar avtalet så lättvindigt har i mina ögon inte gjort sig förtjänt av det.  

För ett sifferlöst avtal kräver att både arbetsgivarorganisationen och företagen tar ansvar för att det efterlevs. Facken ska inte behöva vara något slags kontrollorgan som blåser i pipan när allt redan gått snett. Om var tredje arbetstagare blir utan löneförhöjning tyder det på ett systematiskt missbruk av reglerna i avtalet. Oron för vad sifferlösa avtal kan medföra är alltså i vissa fall befogad.

 

Exemplet ovan visar att den väg Sveriges Ingenjörer valt på flera områden – att ge parterna på företagen möjlighet avtala om sifferlöshet – är klok. På det sättet involveras endast de företag där förutsättningarna i form av intresse, kunskap och engagemang är goda nog att hantera ansvaret. Och om vi, de centrala parterna, märker att det ändå inte fungerar så måste vi ge företagen det stöd de behöver. Det gäller även arbetsgivarorganisationerna.

Skriven av Tobias Nilsson, f.d ombudsman förhandlingsenhet industri.

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Kommentarer ( 2 )
 1. Jens Nilsson
  2010-04-28 at 14:50

  Kanonbra skrivet, Tobias. Kanske en förutsägbar kommentar/fråga från mig, men finns det något som tyder på att den stora andelen utan löneökning kan kopplas till en frånvaro av lokal Akademikerpart?

 2. Tobias Nilsson
  2010-04-28 at 15:06

  Jens, bra fråga jag vet faktiskt inte.

  Men jag har väldigt svårt att se hur man skulle kunna förbise en enda medlem om det finns en fungerande akademikerförening på arbetsplatsen – än mindre en tredjedel av samtliga anställda.

  Akademikerförening = bättre löneprocess = bättre löneutveckling. Så tror jag.

Lämna ett svar