Inte vilken uppsägning som helst…

Camilla Frankelius, förhandlingschef industrin

  

Som part på arbetsmarknaden får man vara beredd på att en motpart säger upp ett avtal. Inget konstigt med det. Det hör till spelet. Men det är klart att händelser som i morse, när vår största motpart Teknikföretagen ringer och berättar att de kommer att säga upp Industriavtalet, så är det förstås lite mer som går igång. Dagen som var planerad att innehålla helt andra saker får ändras. Hastar iväg till ett utvecklingssamtal på skolan med min dotter. Tur att hon skött sig bra och att jag inte tänkte på Industriavtalet utan kunde lyssna uppmärksamt!

När så adrenalinet lagt sig så kommer jag till insikt. Det har legat i luften. Det är inte så förvånande, men givetvis beklagligt. I förhandlingar och mellan parter finns det många gånger ”hot” uttalade, både uttryckligen och underförstått. Det tillhör förhandlingarna. Men att som Teknikföretagen löpa linan ut är stort. Är man så uttalat kritisk så är det bättre att agera än att låta ett avtal till slut bara bli en papperstiger.

Verkstadsindustrin är vårt största avtalsområde. Partsförhållandet mellan oss och Teknikföretagen består givetvis. Arbetsformerna kommer kanske att förändras och utveckla sig på ett annat sätt. Vi har ett löneavtal och ett kollektivavtal att vårda. Ett spännande utvecklingsarbete av ett nytt kompetensutvecklingsavtal, där vi i årets avtalsförhandlingar har avsatt pengar till en första investering. Ett nytt, alternativt och frivilligt löneavtal som ska prövas. Och om mindre än 18 månader ska vi ha klarat av en ny avtalsrörelse med Teknikföretagen.

 

.

Camilla Frankelius

"Förhandlingschef Sveriges Ingenjörer"

Relaterade inlägg
Kommentar ( 1 )
  1. Jon
    2010-04-29 at 17:48

    Bra skrivet. Nya tag – och tänk på alla nya möjligheter som öppnar upp sig.

Lämna ett svar