Framtiden är nära

Tobias Nilsson, ombudsman förhandlingsenhet industri

Det här låter nästan som ett skämt. Då menar jag inte det i och för sig smått otroliga att kunna titta på 3D-film i sina solglasögon. Nej, jag menar möjligheten att kunna, som DN skriver, ”streama verkligheten – live” i glasögonen. Det ska alltså sitta en kamera på dem som projicerar en bild i filmglasen. Så att du slipper ta av dig dem om du vill gå ut en stund.

Omständligt? Det kan man tycka. Men detta kan vara ett stort steg på vägen till den sci fi-framtid man aldrig riktigt trott på men ändå sett fram emot med skräckblandad förtjusning. Vi snackar AR – augmented reality (typ: förstärkt/förhöjd verklighet).

Det har faktiskt funnits ett tag. I princip handlar det om att titta genom en skärm på någonting och få tilläggsinformation kring det du ser. Det kan till exempel röra sig om avståndsangivelser eller datoranimerad reklamgrafik på en fotbollsplan.

Ett litet steg i utvecklingen skulle vara att du med ovannämnda glasögon får Wikipedia-information om saker du tittar på. I ett inte så mycket längre perspektiv svindlar tanken. Glöm glasögon. Tänk: hjälm. Eller: nanoduk över hela huden. Allt omkring oss skulle kunna få nya värden. Vill du få rosorna rödare? Frun snyggare? Maten godare? Easy fix, det är bara att ladda ner en app.

Eller varför inte, som Charlie Brooker i the Guardian är inne på, visualisera alla uteliggare som glada seriefigurer och slippa stinget av dåligt samvete när du kliver över dem på din shoppingrunda?

Det är alls inte min mening att låta teknikfientlig. De där glasögonen finns redan. De är bara lite mer old school. Och nästan helt osynliga.

Tobias Nilsson, f.d ombudsman förhandlingsenhet industri.

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Lämna ett svar