Drömmen om Teknis – inget för tjejer

Lisa Bondesson, studenthandläggare

När jag bläddrar igenom senaste numret av Studentliv läser jag en intressant notis. Enligt en undersökning är ingenjör drömjobbet för många, trots att just ”ingenjör” som yrke känns ganska diffust med tanke på hur många jobb en ingenjör faktiskt kan ha.  Jag är förvånad att denna rapport från Manpower  passerat mig obemärkt. Att ingenjör är ett roligt jobb borde lyftas fram ännu mer då vi fortfarande har problem med att locka unga att plugga natur och tekniska ämen på gymnasie- och högskolenivå.  Det tråkiga är dock att kvinnor har helt andra drömmar och då hamnar ingenjör inte ens på tio-i-topp. Drömjobbet ska vara spännande och personligt utvecklande vilket såklart ingenjörsyrket är, men för att få tjejer att drömma om Teknis krävs nog ökade insatser och fler kvinnliga förebilder.

Skriven av Lisa Bondesson, f.d studenthandläggare.

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Kommentarer ( 6 )
 1. Emilez
  2010-04-13 at 14:41

  Om ett genomsnittligt ingenjörsjobb är spännande och personligt utvecklande kan kanske diskuteras, även om du säkert har någon undersökning att hänvisa till som kommit fram till det? Att säga ”så klart” är nog att ta i.

  Men sen är även frågan om tjejer som övertygas att välja ingenjörsyrket blir lyckliga. Jag är tveksam, såvida det inte rör sig om att de har ett genuint intresse redan från början.

  Hur kommer det sig förresten att du själv inte jobbar med ett typiskt ingenjörsjobb utan som studenthandläggare? Nu vet jag inte om du pluggat färdigt i och för sig.

 2. V.B.
  2010-04-16 at 18:42

  Jag är en tjej som faktiskt drömmer om teknis och att jobba som högskoleingenjör. Är jag ovanlig? Vill veta mycket mer om vad det innebär att arbeta som ingenjör. Hur aktivt yrket är och om man mest sitter framför ritningar och datorn? Vilka är de vanligaste arbetsuppgifterna och inom vilka områden finns det minst respektive störst koncentration av tjejer? Kanske ska slänga ut dess frågor till någon studievägledare. Vill egentligen ha svar från en riktig ingenjör.

 3. Emilez
  2010-04-18 at 16:21

  V.B. jag är en civilingenjör. Min uppfattning är att de flesta ingenjörer mest sitter framför ritningar och datorn som du säger. Men det beror på vilken inriktning du väljer, det finns ett antal ingenjörsutbildningar som inte leder till såna jobb, även om de är i minoritet.

  Du säger att du drömmer om att bli högskoleingenjör, men du verkar inte ha någon aning om vad en högskoleingenjör gör eller vilken inriktning du ska välja. Ett tips är att att tänka ut vad du vill jobba med när din utbildning är klar och välja den utbildning som leder till de arbetsuppgifterna. Kanske är det en ingenjörsutbildning som leder dit och kanske är det någon helt annan utbildning.

 4. Emilez
  2010-04-18 at 16:23

  Ps. Jag har jobbat som ingenjör ett par år inom data. Mina kompisar jobbar inom relaterade områden. Av sex ingenjörer är det en som till viss del har sociala arbetsuppgifter (men huvudsakligen tekniska uppgifter), resten har helt tekniska uppgifter som inte är särskilt sociala utan mest att sitta fraför datorn som du säger.

 5. Linn
  2010-04-21 at 07:40

  Jag är högskoleingenjör i botten (påbyggd med master) och jag har flera gamla kursare som stannade på högskoleingenjörs nivån.
  Vi alla har en bakgrund från en byggnadsteknisk utbildning men vi har extremt olika jobb. Jobben styrs av dina intressen, dina inriktningar, dina speciella arbeten som har olika nicher, för att du läser till en viss sorts ingenjör betyder det inte att du helt plötsligt vet exakt med VAD du ska jobba. För att enkelt visa på några skillnader från min utbildning:
  Konstruktör, Köksritare, Säljare Byggmaterial, bygglovshandläggare, Ingenjör på arkitektbyrå, visualiserar, platschef på bygge, husritare-prefab hus, byggtekniker, platsingenjörer, m m…. och detta är från samma utbildning. Om man sen ska kolla på ingenjörsyrket i sin helhet så ser man ju att för de första vi finns i alla brancher, el, tele, data, bygg, bio, textil, kemi, fysik, design, logistik, maskin, ekonomi, brand, vägar, flyg….de är bara att fortsätta i de oändliga.

  Mitt tips till dig är att fundera ut vad du vill jobba med, gå in på arbetsförmedligen och gör deras arbetstest, vad man passar som (gör de långa) de brukar ge en hint om man är osäker. Prata inte bara med din studevägledare, prata med studievägledare på universiten/högskolorna. Se även till att gå ner djupt i kataloger, stanna inte vid namnet. Många gånger gör inte namnet sig rättvist alls!
  Och sen vad vi gör på jobbet, hela dagarna vid ritningar eller dator som du uttrycker. Vist, vissa gör säkert det, men projektledare kan vara ingenjörer, tekniska säljare kan vara ingenjörer, min bransch jobbar mycket i team, så även andra brancher!

  Lycka till i ditt sökande, låt det ta tid!

 6. Lisa Bondesson
  2010-04-26 at 12:40

  V.B – vad roligt att du vill bli ingenjör. För de allra flesta innebär det ett roligt och spännande yrke med möjlighet att utvecklas både karriärmässigt och lönemässigt.

  Precis som Linn skriver kan en utbildning leda till helt olika typer av jobb, och min erfarenhet, från att ha coachat teknologer på väg ut i arbetslivet i 4 år, säger att intresse och erfarenheter är minst lika viktiga som utbildningsinriktning när det är dags att få jobb. Självklart finns det områden som kräver specifika kunskaper och detta kan du fråga tex studievägledare om.

  Här på Sveriges Ingenjörer, som är ett fackförbund och en intresseorganisation, jobbar många samhällsvetare, jurister och personalvetare. Vi har ett stort engagemang för våra medlemmar och de samhälleliga frågor som rör deras utbildning, lön och möjligheter på arbetsmarknaden. Personligen är jag utbildad statsvetare och har genom mitt jobb som studenthandläggare hittat alldeles rätt. Utmaningen med jobbet är att andra också ska hitta just sitt drömjobb.

Lämna ett svar