Plugg utomlands ger klirr i kassan

Lisa Bondesson, Studenthandläggare

Jag läser att Handelsstudenterna ligger etta gällande höga ingångslöner och därefter kommer en rad ingenjörsutbildningar (yes!). Det framgår av Svenskt näringslivs årliga högskoleranking. En variabel som verkar spela in är att ha studerat utomlands. Visst är det bra med utlandserfarenhet men jag tvivlar på att många arbetsgivare tycker att det är det starkaste kortet i löneförhandlingen.  Nej, jag tror att Sveriges Ingenjörers ingångslönerekommendationer kan ha ett finger med i spelet men detta nämns inte alls i artikeln på E24.

Läs mer om våra ingångslönerekommendationer här och se till att inspireras om det är dags för dig att komma med ett krav på ingångslön. Här snackar vi marknadsmässiga löner. Because you’re worth it!

Skriven av Lisa Bondesson, f.d studenthandläggare. 

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Kommentarer ( 3 )
 1. Emilez
  2010-03-31 at 16:13

  Finns det några geografiska områden i Sverige där det råder brist på ingenjörer?

 2. josefin
  2010-04-06 at 09:11

  Jag tycker att det kan vara intressant att fråga sig vilka högskolestudenter som väljer att studera utomlands också.

  Skiljer sig de studenter som väljer att studera utomlands från de som genomför hela sina studier i Sverige på andra sätt än enbart sina studieorter?

  En person som väljer att studera utomlands lär sig hur ett annat land fungerar och utsätts för många nya situationer. De vågar dessutom (i de flesta fall) lägga ut mer pengar på deras studier, jag tror att det lockar en viss sorts människor.

  Jag undrar om det verkligen är utlandsvistelsen som gör att de personerna sedan får en högre lön, eller om de redan från början skiljde sig från studentgruppen i stort och att de skulle fått en högre lön även om de valt att stanna hemma under studietiden?

 3. Lisa Bondesson
  2010-04-06 at 09:33

  Ja, jag håller med. Jag hoppas att Svenskt Näringsliv stött och blött alla alternativ i SPSS och att alla statistiska vinklar tagits tillvara på. Annars är det svårt att dra slutsatser – vem kom först hönan eller ägget, ägget eller hönan?

Lämna ett svar