Måttliga löneökningar gynnar tillväxten

Tobias Nilsson, ombudsman förhandlingsenhet industri

Idag rapporterar DNs pappersupplaga om ljusning för ingenjörerna: arbetslösheten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar har vänt och är nu nere på 1,4 %. Från alla håll larmas om brist på ingenjörer och det finns många indikationer på att konjunkturen har vänt.

Kravet på 2,6 % i löneökningar är välbalanserat och helt i linje med konjunkturinstitutets rekommendationer. Ett nollavtal, som arbetsgivarna efterlyser, skulle ha direkt skadliga effekter på köpkraften, framtidstron och tillväxten.

Skriven av Tobias Nilsson, f.d ombudsman förvaltningsenhet industri

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Kommentarer ( 2 )
 1. Anders
  2009-12-18 at 00:00

  Värre lögn än att det skulle vara brist på ingenjörer har jag aldrig hört! Och på SI av alla ställen sprids denna myt! SI skall företräda medlemmarna, inte gå storföretagens ärenden och hjälpa till att pressa ner lönerna!!!

 2. Tobias Nilsson
  2009-12-18 at 10:32

  Att Sverige lider ingenjörsbrist är till skada för företagen och för samhällsekonomin. Den spjutspetskompetens det ofta talas om i debatten och som ska vara landets framtid stavas i stor utsträckning I N G E N J Ö R.

  Vill vi behålla en hög konkurrenskraft är det viktigt att erbjuda goda villkor till dem som skapar den ekonomiska tillväxten. Det ska vara attraktivt att utbilda sig till och jobba som ingenjör.

  Det är Sveriges Ingenjörers budskap. Att ett sådant ställningstagande skulle pressa ner lönerna eller kunna tolkas som att vi går storföretagens ärenden är i min bok långsökt.

Lämna ett svar