Balansgång – nya fönster eller fönsterputs?

Helene Sjöman, jämställdhetsansvarig

I fredagens SvD (Brännpunkt) skriver Centerkvinnornas ordförande Annika Qarlsson att avdraget för hushållsnära tjänster kanske kommer att avskaffas efter valet 2010 och att det i så fall blir ett bakslag för jämställdheten. Och visst låter det lite underligt – och inte särskilt jämställt – om man skulle tillåta avdrag för att sätta in nya fönster eller lägga nya golv, men inte för att putsa fönstren eller skura golvet? Oavsett hur det går med avdragsrätten för både det ena och det andra, vill jag i sammanhanget avslöja en detalj ur en rapport som Sveriges Ingenjörer snart kommer med; Väldigt få av våra medlemmar upplever att de helt och hållet har balans mellan arbete och fritid. Men kvinnor med barn har i större utsträckning balans i tillvaron än män med barn. Mest balans upplever män utan barn. Så bland ingenjörerna utförs kanske inte hushållsarbetet oftare av kvinnor än av män. Men lite hjälp i hemmet vore antagligen önskvärt bland båda könen.

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Kommentar ( 1 )
  1. malma martin
    2010-03-14 at 22:22

    Ja nog är det lite klurigt resonemang fram å tillbaka om avdragen.

    En sak som är säker, är att vi som fönsterputsare har fåt en stor ökning av nya kunder från alla samhällsskikt pga avdraget.

    Men undrar hur dessa nya kunder kommer göra när det plötsligt blir dubbelt så dyrt igen om avdragen försvinner.

Lämna ett svar