Sval debatt om varmt klimat

Ludvig Larsson, handläggare LO/TCO/Sacos Brysselkontor

Klimatmötet i Köpenhamn stod på dagordningen för Europarlamentet i förmiddags. Miljöminister Andreas Carlgren företrädde det svenska ordförandeskapet och flera svenska parlamentariker visade framfötterna under debatten.

Europarlamentet delar kommissionens och rådets problembeskrivning och en stor majoritet anser att det behövs kraftfulla åtgärder för att stoppa den globala uppvärmningen. Ett stort antal ledamöter, liksom miljöminister Carlgren, vill stödja u-länderna tekniskt och ekonomist så att de kan uppnå en hållbar tillväxt. De ska inte behöva gå omvägen via en fossil ekonomi. Rejäla utsläppsminskningar i Europa och globala ansträngningar för att stoppa skogsskövlingen tillhör också huvudåtgärderna. De flesta partigrupperna kräver koldioxidskatter för att minska utsläppen.

Det saknas inte kritiker i parlamentet. De brittiska nationalisterna anser att den globala uppvärmingen orsakad av människan är en bluff. Klimatteorierna är istället en konspiration för att den politiska klassen och storföretagen ska kunna gräva allt djupare i vanligt folks fickor. Det egentliga målet är att att skapa ett globalt styre som vanligt folk inte vill ha. Hur liten minoritet de än är, så är de brittiska nationalisterna både vältaliga och och underhållande.

Endast 478 ledamöter deltog i omröstningen. Det berodde dock inte på ett gigantiskt röstskolk, många hade helt enkelt inte hunnit stoppa i sina elektroniska röstkort i apparaten. Av de ledmöter som lyckades med röstkortet, tryckte hela 453 stycken på ja-knappen för en offensiv europeisk linje i Köpenhamn.


Detta inlägg sampubliceras på www.brysselkontoret.blogg.se

Skriven av Ludvig Larsson, f.d handläggare LO/TCO/Sacos Brysselkontor

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Lämna ett svar