Stor dramatik i parlamentet

Ludvig Larsson, handläggare LO/TCO/Sacos Brysselkontor

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi fortsätter att skapa dramatik även utanför landets gränser. En koalition av partigrupperna från vänster till mitten i Europaparlamentet (vänstern, socialister, gröna och liberaler) hade lagt fram ett förslag till en resolution som i starka ordalag fördömer Italien och Berlusconis kontroll över informationsföldet. Med tanke på att Italien rasar som en sten i Reportrar utan gränsers rankinglista över pressfrihet är det svårt att inte sympatisera med en sådan resolution.

Berlusconis parti, Il poplo della Libertà, utgör en stor del av den kristdemokratiska gruppen (EPP) i Europaparlamentet. Italienarna hade uppenbarligen lyckats övertyga gruppen om att resolutionsförslaget var ett sätt för oppositionen att sätta ytterligare en kniv i ryggen på Berlusconi. Frågan hade dessutom inget att göra i Europaparlamentet, menade man. Det kunde förstås både nationalister och brittiska konservativa skriva under på. Därmed var det upplagt för en rysare.

Vid omröstningen förlorade mitten-vänsterförslaget med knappa tre röster. Glädjescener bröt ut på högersidan och mest jublade Berlusconis ledamöter. Men rysaren var inte över. Kvar fanns resolutionsförlagen från de enskilda partigrupperna i mitten-vänster. De röstades ned ett efter ett, tills det var dags för liberalerna ALDE:s förslag. Omröstningen slutade med 383 mot 383. Det krävs majoritet så resolutionen föll. Jublet från höger var om möjligt ännu starkare och luften gick ur liberaler, gröna och vänsterfolk. För den här gången.

Flera ledamöter från EPP förklarade efter omröstningen att de förvisso inte har särskilt mycket till övers för varken Berlusconi eller mediekoncentrationen i Italien, men att det är en sak för italienarna att lösa på hemmaplan. Ingen av de svenska ledamöterna i EPP (moderater och kristdemokrater) förklarade varför de fällde resolutionen.

Detta inlägg sampubliceras på www.brysselkontoret.blogg.se

Skriven av Ludvig Larsson, f.d handläggare LO/TCO/Sacos Brysselkontor

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Lämna ett svar