Så vill ingenjörerna lösa klimatkrisen

Johan Sittenfeld, utredare energi och miljö
Ingenjörer runt om i världen har det senaste året arbetat med att lyfta fram teknik inom olika områden som kan bidra till att lösa klimatproblemen. Förslagen har sammanställts i en gemensam rapport som kommer att presenteras på konferensen Future Climate – Engineering Solutions den 3-4 september i Köpenhamn. Mottagare av budskapet är inte minst de förhandlare som deltar vid FNs klimattoppmöte i december. Bland ingenjörernas slutsatser kan lyftas fram att mycket av tekniken som behövs redan finns och att energieffektivisering är det enklaste och billigaste sättet att åstadkomma en snabb förändring. Mer finns att läsa i dagens nätupplaga av Ny Teknik.

Johan Sittenfeld

"Jag drömmer om vandringar i ödsliga berg och kajakfärder i stilla vatten"

Relaterade inlägg
Kommentarer ( 6 )
 1. Greger Ottesen
  2009-09-01 at 17:52

  Hur orkar seriösa ingenjörer syssla med pseudovetenskap, skapat av IPCC med sin överstepräst Al Gore. Fånigt förslag, när fler och fler inser att koldioxiden inte har det minsta att göra med klimatets ständiga förändringar. De senaste tio åren har jordens medeltemperatur sjunkit, trots att CO2 har ökat. Solen sover. Inte en solfläck så långt ögat kan se över solytan. Där har vi kanske en förklaring till att IPPC-modellen inte stämmer på någon punkt. ”Hockeyklubban” är bruten för gott.

 2. Johan Sittenfeld
  2009-09-06 at 21:02

  IPCC framställs ibland som om de vore en liten grupp forskare när deras bidrag främst är att sammanställa vad forskare över hela världen kommer fram till. En överväldigande majoritet av världens klimatforskare anser att den ökning av CO2-halten som är ett faktum har lett till och kommer att fortsätta leda till en ökning av jordens medeltemperatur. Man kan naturligtvis inte helt utesluta att de trots allt har fel. Men ska man överhuvudtaget ha nytta av forskningsresultat så vore det ytterst oansvarigt att inte agera i det läge som mänskligheten befinner sig. Och att med säkerhet uttala sig om att det inte finns något problem är för mig oerhört märkligt.

 3. Lukas
  2009-09-10 at 15:07

  Klimathysterin är vår tids största lögn och om 50 år kommer barnen få läsa om det på historielektionerna. Allt fler forskare som stödde de ”fakta” som anses ligga till grund för klimathysterin backar ur sin tidigare ståndpunkt… men det håller alla tyst om! FNs klimatpanel (läs: diktaturpanel) har bestämt vad som är ”fakta” och nu ska alla tro på detta. Och det gör man… i Sverige… som ju är så sekulariserat att vi aldrig kan tänka oss att tro på något som inte bevisats? Jobbigt blir det för den personliga stoltheten om man vidtagit diverse absurda åtgärder för att rädda ett klimat som inte är hotat, när det framkommer (som det under de senaste åren framgått ur analys av is på Antarktis) att en ökad koldioxidhalt i atmosfären är en följd av en höjd medeltemperatur – och inte tvärtom, som alla utövare av miljöpanikreligionen idag tror.

 4. Bo Nilsson
  2009-09-21 at 13:08

  Det är inte klimatet som är huvud problemet. Huvud problemet är att vi skitar ner så till den milda grad att det mesta dör idag. Klimat diskussionerna har flyttat fokus från vårt huvud mål som borde vara att identifiera vilka det är som tycker att framtiden ska levas på en soptipp. Jo sitter vederbörande på ansvaret att leda och inte gör något åt försmutsningen så är dom ansvariga för den. Värdet på deras ledarskap avgörs av deras förmåga eller oförmåga. Släpp nu fram dem som vill oss väl oavsett skäl.

 5. Johan Sittenfeld
  2009-09-23 at 13:00

  Läser i söndagens Upsala Nya Tidning om en ny debattbok av filosofiprofessorn Folke Tersman. Även han tar sig an klimatfrågan och resonerar utifrån sitt perspektiv över att ju värre konsekvenserna kan bli desto större anledning att göra något i tid. Jag delar denna uppfattning och med tanke på de oerhört negativa följder som kan bli verklighet om det visar sig att vi ”klimatpessimister” har rätt i vår farhåga så är det inte ett rimligt alternativ att inte göra något i väntan på definitiva bevis för att människan skapar ett klimatproblem.

 6. Marcelo
  2009-10-19 at 18:32

  DET spelar ingen roll oavsett de människor som inte tror på klimatförändring och forskare i huvudtaget. Har de nån konkret sanning som sanning på varför finns torka , varför vatten stiger , varför isen smälter , MEN VARFÖR ÄR DESSA MÄNNISKOR SÅ EGOISTISKA OCH blundar för verkligheten ÄR INTE KLIMATFÖRÄNDRING SOM MÅSTE VI OROLIGA nÄR TORKA KOMMER , NÄR VATTEN STIGER ETC är inte det klimatförändring????? visst de som blundar för det är inte oroliga över detta för att klimatförändring har börjat först i andra delar av världen , när den dumma dagen kommer hemma hos de DÅÅÅÅÅÅÅÅ KOMMER de ATT FATTA HUR DETTA ALLVARLIGT ÄR

Lämna ett svar