Godtyckligt och gratis, tack!

Tobias Nilsson, ombudsman förhandlingsenhet industri

Avtalsrörelsen är i full gång och för våra motparter är agendan tydlig, med fokus på två sammanhängande punkter: det finns inget utrymme för löneökningar och kollektivavtalen måste lämna utrymme för (sämre) överenskommelser på individnivå. Vilket är ungefär vad man kunde förvänta sig.

Men för arbetsgivarvänner lite längre från företagen är måltavlan en annan: lagen om anställningsskydd, Las. Idag menar DN att antalet anställningsår trumfar kompetens och att det är en befängd princip. Vi har hört det förr: Las hämmar tillväxt, Las motverkar flexibilitet, Las skapar ungdomsarbetslöshet, etc.

Men som jag sagt tidigare (och detta är för de inblandade ingen hemlighet ): företagen följer inte turordningsreglerna i Las. I de allra flesta fall säger arbetsgivaren upp precis vilka de vill; ibland genom individuella överenskommelser, ibland genom att förmå de anställda att säga upp sig själva.

Totalt sett är detta ett för arbetsgivarna billigt och minst sagt flexibelt system; för de anställda ett skyddsnät med stora hål i. Ett skyddsnät som dessa debattörer vill ”modernisera” (läs: klippa större hål i).

Får dessa älskare av Det Moderna sin vilja fram är vi snart lika moderna som 1930-talet.

Skriven av Tobias Nilsson, f.d ombudsman förhandlingsenhet industri

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Lämna ett svar