Irandoost

En annorlunda eftermiddag.  Igår lade jag ingenjörsfrågorna åt sidan en timme eller två för att hjälpa den gröna fredliga revolten för ett demokratiskt Iran.  En kamp som fortsätter även om många människor har fått sätta sitt liv till i Teheran. Och en kamp som även fortsättningsvis behöver glöd och momentum. Och det var också därför Ashraf, Hanif och Melina for till Visby för att få stöd från Sveriges politiker och om möjligt lite uppmärksamhet i media.  Gröna band delades ut till alla som ville ha. Snart satt de på på armleden på flera betydande opinionsbildare och politiker. Och framgången var ett faktum när Mona började sitt tal i Almedalen med att visa upp sitt för tusen åhörare i sitt tal på kvällen.


Men för mig gick det givetvis inte att släppa tekniken helt. Demokratirevolten vore inte möjlig om det inte vore för de möjligheter och det gränsbrytande som tekniken skapar.  För att kontrollera kommunikationen mellan människor så stänger makthavarna i Iran ner internet av och till. Men många statliga organ är beroende av nätet så det kan inte stängas ner helt och hållet.  Det som sker på gatorna i Teheran är en bråkdel av den kamp som förs på nätet.

Och det är inte heller en tillfällighet att de tre som for till Visby för att väcka uppmärksamhet, alla tre är ingenjörer.  Med utbildning från KTH.  Alla hjälper till med sin kunskap. Melina projektleder hemsidor. Och Ashrafs jobb gjorde det överhuvudtaget möjligt att snabbt kunna ta sig ner till Visby när alla plan redan är fullbokade. Hennes kontakter som ingenjör inom flygbranschen möjligjorde att de  fick tag på en pilot och ett fyrsitsplan som nästan gratis tog dem till Almedalen.

Det går inte att ta miste på den entusiasm och den glöd som alla tre av dem bär med sig. De tror på förändring.  Och glöden är smittsam.  Inte minst visade sig det i Almedalen igår.  Härnäst kommer den försätta berg.

En länk till en gripande film som Melina satt samman.

Skrivet av Patrik Nilsson, tidigare utredningschef

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Kommentar ( 1 )
  1. Patrik Nilsson
    2009-07-02 at 13:09

    Kanske ytterligare förklaring: Irandoost betyder ”Iran vän” och används som ”pseudonymiskt” efternamn av alla som vill demokratisera Iran. Till viss del för att visa var man står och till viss del för att skydda nära och kära från reprissalier i Iran.

Lämna ett svar