Kvinnolöner lockar sura karameller

Helene Sjöman, jämställdhetsansvarig

Idag skriver Dagens Nyheter  om vår jämförelse av ingångslöner mellan kvinnor och män. Kvinnor får en dryg tusenlapp mindre.  Ungefär som de förväntar sig. En het debatt pågår nu på DN.se. Intressant att läsa. Nästan som en påse smågodis, som någon annan än man själv har plockat ihop. Så att både favoriterna och sånt man absolut inte gillar har kommit med. Bland annat skriver signaturen Olbap att ”kvinnor ska tjäna mindre, eftersom de ofta är borta från jobbet i fertil ålder”.

Men hallå…  För det första handlar studien om ingångslöner. Väldigt få civilingenjörer, både kvinnor och män, har hunnit bli föräldrar redan innan de får första jobbet efter examen. För det andra blir även ju män föräldrar. Och är föräldralediga. Speciellt ingenjörspappor är hemma länge med sina barn. För det tredje så är det förbjudet enligt lag att missgynna någon lönemässigt på grund av föräldraledighet.  Det var några av de godbitar jag själv har plockat ihop. För att uppväga de där sura karamellerna…

Camilla Frankelius

"Förhandlingschef Sveriges Ingenjörer"

Relaterade inlägg
Lämna ett svar