Den blomster tid nu kommer…

Elisabeth Arbin, teknikintressefrågor

I dag är sista dagen för många gymnasieelever. Cirka 20 000 elever avslutar sina naturvetenskapliga och tekniska gymnasieutbildningar. Tidigare i veckan listade Arbetsförmedlingen de yrken där det kommer att finnas jobb framöver. Teknik och data är två områden som kommer att behöva arbetskraft om 2-3 år. Det som oroar mig är att antalet som är behöriga till tekniska utbildningar på högskolenivå är inte mer än 4500 elever av dessa 20 000.

Stärk upp studie och yrkesvägledarna på högstadiet och gymnasiet. Se till att fler av de 20 000 ungdomarna är behöriga efter tre års studier. Det är inte samhällsekonomiskt hållbart att ungefär 5000 ungdomar ska behöva komplettera sin behörighet för att kunna studera på de tekniska utbildningarna.

Ingenjörsbloggen
Relaterade inlägg
Kommentar ( 1 )
 1. Womengineer
  2009-06-16 at 11:11

  Maria Landgren skriver på Womengineer.se

  Som ung nyutexeminerad kvinnlig ingenjör blir jag givetvis nedstämd av att se statistik som nedan. Samtidigt har jag svårt att tro på att dessa siffror inte kommer ändras. Jag har under hela min studietid omgetts av extremt duktiga och driftiga ingenjörer och jag har sett hur unga akademiker tror på sig själva och på sin framtid och vi är väl medvetna om vårt eget värde och kommer garanterat förhandla fram den lön vi är värda.

  Min generation vet vad de vill och är oerhört duktiga på att ta sig dit, oavsett om det är killar eller tjejer!

  Läs mer:
  http://www.womengineer.se/

Lämna ett svar