Svårt att hitta kompetenta kvinnor??

Helene Sjöman, jämställdhetsansvarig

För en tid sedan var jag på ett jobbmöte där det blev aktuellt att ge förslag på lämpliga personer  att delta i en jury.  Jurymedlemmarna skulle bl a besitta egenskaper som vidsynthet, mognad, arbetslivserfarenhet, förmåga att se till helheten och gärna ha lång erfarenhet av ”ingenjörstäta”  arbetsplatser. När vi sammanställde listan upptäckte vi att den enbart bestod av kvinnonamn.  Lustigt nog råkade även vår grupp bestå av enbart kvinnor.    

I dagens SvD diskuteras för- och nackdelar med kvotering som åtgärd mot den manliga dominansen inom bolagsstyrelser.  I samma tidning ställs också frågan varför inte mer uppmärksamhet ägnas åt valberedningarna. Det undrar verkligen jag också.  Självklart lider vi ingen som helst brist på kompetenta kvinnor i vårt land.  Med någon form av reglering som tillförsäkrar bolagen tvåkönade valberedningar, kommer vi med största sannolikhet heller inte att lida brist på förslag på kvinnliga kandidater framöver. Det säger sig liksom självt.

Helene Sjöman
Relaterade inlägg
Lämna ett svar